leniwe pierogi śniadaniowe

dla miłośników prawidłowego odżywiania i pyszności.
ElżbietaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 14 g
tłuszcze 10 % 3 g
węglowodany 45 % 14 g
142 kcal
IG: 14 / 86 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

wszystko dobrze wymieszać, dodałem więcej siemienia lnianego. Odstawić na 5 minut, aby semolina i otręby trochę puchły. Masa powinna być elastyczna i nie przyklejać się do rąk. Zwilż ręce wodą, uformuj pierogi i wrzuć do wrzącej wody do gotowania (5-7 minut, aż unoszą się na wierzchu). Polewałam jogurtem bitym z wiśniami truskawkowymi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Otręby - 165   kcal/100g

Podobne przepisy