Zupa serowa z warzywami i klopsikami z kurczaka

bardzo obfita i piękna zupa! Spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
ONeilAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 8 g
tłuszcze 31 % 8 g
węglowodany 38 % 10 g
124 kcal
IG: 80 / 20 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W naszym przepisie użyto mrożonego kalafiora, ale oczywiście jego świeża wersja nie zepsuje smaku gotowego dania. Ser topiony należy najpierw umieścić w zamrażarce - dzięki temu łatwiej będzie z nim pracować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj pietruszkę i koperek tak drobno, jak to możliwe. Te warzywa będą częścią mielonego mięsa na klopsikach, dlatego powinny być bardzo małe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz posiekane warzywa, jajka, mielonego kurczaka i pokruszony chleb w jednej misce. Dodaj sól i pieprz do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie wymieszaj składniki, aż będą gładkie. Jeśli wydaje ci się, że mięso mielone jest zbyt płynne - dodaj więcej bułki tartej lub mąki. Jeśli jest zbyt suchy-dodaj trochę wody. Gotowe mięso mielone wysyłamy na pół godziny do lodówki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gdy mięso mielone jest podawane na zimno, możesz przygotować inne składniki. Pokrój pory w cienkie pierścienie, marchewkę i seler w cienkie paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz ziemniaki i pokrój na ćwiartki kół. Upewnij się, że rozmiar kawałków nie jest zbyt duży.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dzielimy duże kwiatostany kapusty na małe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mrożony ser kroimy w drobną kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po pół godzinie przebywania mięsa mielonego w lodówce wyjmujemy je i formujemy małe kulki - prototyp przyszłych klopsików.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smażyć marchewki i seler na oleju roślinnym, aż zmiękną.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj pory z marchwi i selera i smaż przez kolejne 2-3 minuty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Jednocześnie ze smażeniem warzyw doprowadzamy wodę do wrzenia w rondlu i rozprowadzamy tam stopiony ser. Dobrze wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści i poczekaj, aż woda się zagotuje.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W powstałym bulionie serowym układamy ziemniaki i kapustę. Czekamy na ponowne gotowanie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj smażone warzywa do ziemniaków i kapusty. Teraz możesz dodać trochę soli do naszej zupy. Gotuj wszystko przez 5-7 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Po określonym czasie dodaj makaron do garnka, a następnie, po jednym na raz - klopsiki. Delikatnie wymieszaj wszystko i gotuj przez około 12-15 minut. Gotowe danie solimy i pieprzymy do smaku. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Wermiszel - 371   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy