skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W naszym przepisie użyto mrożonego kalafiora, ale oczywiście jego świeża wersja nie zepsuje smaku gotowego dania. Ser topiony należy najpierw umieścić w zamrażarce - dzięki temu łatwiej będzie z nim pracować.
Krok 2:
Posiekaj pietruszkę i koperek tak drobno, jak to możliwe. Te warzywa będą częścią mielonego mięsa na klopsikach, dlatego powinny być bardzo małe.
Krok 3:
Połącz posiekane warzywa, jajka, mielonego kurczaka i pokruszony chleb w jednej misce. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Krok 4:
Dokładnie wymieszaj składniki, aż będą gładkie. Jeśli wydaje ci się, że mięso mielone jest zbyt płynne - dodaj więcej bułki tartej lub mąki. Jeśli jest zbyt suchy-dodaj trochę wody. Gotowe mięso mielone wysyłamy na pół godziny do lodówki.
Krok 5:
Podczas gdy mięso mielone jest podawane na zimno, możesz przygotować inne składniki. Pokrój pory w cienkie pierścienie, marchewkę i seler w cienkie paski.
Krok 6:
Obierz ziemniaki i pokrój na ćwiartki kół. Upewnij się, że rozmiar kawałków nie jest zbyt duży.
Krok 7:
Dzielimy duże kwiatostany kapusty na małe.
Krok 8:
Mrożony ser kroimy w drobną kostkę.
Krok 9:
Po pół godzinie przebywania mięsa mielonego w lodówce wyjmujemy je i formujemy małe kulki - prototyp przyszłych klopsików.
Krok 10:
Smażyć marchewki i seler na oleju roślinnym, aż zmiękną.
Krok 11:
Dodaj pory z marchwi i selera i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 12:
Jednocześnie ze smażeniem warzyw doprowadzamy wodę do wrzenia w rondlu i rozprowadzamy tam stopiony ser. Dobrze wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści i poczekaj, aż woda się zagotuje.
Krok 13:
W powstałym bulionie serowym układamy ziemniaki i kapustę. Czekamy na ponowne gotowanie.
Krok 14:
Dodaj smażone warzywa do ziemniaków i kapusty. Teraz możesz dodać trochę soli do naszej zupy. Gotuj wszystko przez 5-7 minut.
Krok 15:
Po określonym czasie dodaj makaron do garnka, a następnie, po jednym na raz - klopsiki. Delikatnie wymieszaj wszystko i gotuj przez około 12-15 minut. Gotowe danie solimy i pieprzymy do smaku. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Wermiszel - 371 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g