Sałatka z serem czosnkowo-jajecznym i topionym serem

spróbuj pikantnej sałatki z orzechami włoskimi. Świetna sałatka dla miłośników ostrego czosnku i topionego sera. Orzechy włoskie i sok z cytryny nadają sałatce nowy, smaczny akcent. Dobra przekąska i po prostu pyszna sałatka na każde wakacje i codzienne życie.
AlinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 11 g
tłuszcze 67 % 28 g
węglowodany 7 % 3 g
231 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować sałatkę serową z czosnkiem i jajkiem, przygotujemy następujące produkty: jaja kurze, jajko przepiórcze, cytryna, orzechy włoskie, ser topiony, czosnek, sól, majonez i pietruszka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj jaja kurze i przepiórcze. Jajka kurze gotujemy 10 minut po zagotowaniu wody, a przepiórka tylko 2 minuty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel orzechy włoskie, ale niezbyt drobno. Aby to zrobić, możesz użyć blendera, wałka do ciasta lub moździerza.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj czosnek lub wyciśnij.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na grubej tarce zetrzyj stopiony ser.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj pietruszkę nożem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Tarcie jaj kurzych.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj jajka, czosnek, ser topiony, sól i majonez.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj sok z połowy cytryny do sałatki. Aby to zrobić, ostrożnie wyciśnij cytrynę rękami lub sokowirówką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Udekoruj sałatkę orzechami włoskimi, pietruszką i jajkiem przepiórczym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy