skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Kładziemy naszą grykę na kuchence z określoną ilością wody(miałem 5 łyżek. L. na 1.200 l. wody) i gotujemy.
Krok 2:
Pieczemy nasze kiełbaski / kiełbaski na suchej patelni ~3 min. (co by było mniej tłuszczu:)) wrzucamy kiełbaski do zupy i niech się gotują z gryką.
Krok 3:
Następnie na patelni,z niewielką ilością oleju,dusić cebulę .dusiłem pod pokrywką na małym ogniu,więc dusi się znacznie dłużej,ale nie spali się u Ciebie i wydziela dużo soku, więc możesz łyżeczkę oleju na 1-2 główki cebuli)cebula okazuje się znacznie smaczniejsza i bardziej aromatyczna. To można powiedzieć sekret smażenia cebuli ;) smaży się ~10 min.
Krok 4:
Następnie dodajemy marchewki i możemy mieć więcej oleju, ponieważ marchewki pochłaniają dużą ilość oleju, ale znowu dusimy pod pokrywką, więc nie warto dużo wlewać. ~3 min.
Krok 5:
Posiekaj zieloną cebulę.
Krok 6:
Pokrój marynatę.Jeśli go nie masz, idź kupić, ponieważ ten składnik sprawia, że zupa jest o wiele smaczniejsza :D
Krok 7:
Wszystko wkładamy do naszej zupy i zdejmujemy z ognia ;D
nie sfotografowałem niektórych chwil, ponieważ wiele osób kręciło się w kuchni, ale najważniejsze są tutaj i myślę, że przepis jest bardzo łatwy do wykonania ))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal / 100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g