Sałatka z buraków Grenadierowych z suszonymi śliwkami i wołowiną

obfita sałatka o bardzo ciekawym smaku dzięki orzechom i suszonym śliwkom. Bardzo smaczne do jedzenia ze smażonymi ziemniakami
LisekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 39 % 12 g
węglowodany 39 % 12 g
180 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki. Mięso i warzywa gotujemy, suszone śliwki gotujemy na parze (napełniamy gorącą wodą - 80 stopni - przez 15 minut), a następnie dobrze spłukujemy. Koper zielony.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki, pokrój na średnie kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marchewki kroimy w kostkę. Sól, pieprz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smarujemy majonezem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój mięso na małe kawałki. Rozłóż warstwę majonezu na wierzchu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój buraki na średnie kawałki. Sól, pieprz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz kolejna warstwa majonezu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posiekaj: suszone śliwki na parze i umyte na kawałki, koperek-drobno, posiekaj jądra orzechów włoskich lub lekko zmiażdż je kruszonką ,aby zmiażdżyć (ale nie na proszek). Okazuje się, że jest to taka elegancka sałatka. Wstaw do lodówki na kilka godzin (lub lepiej na noc), aby wszystkie warstwy były nasączone majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

możesz jeść sałatkę nawet bez chleba lub przystawki, ponieważ ma ziemniaki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal / 100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal / 100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal / 100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy