vinaigrette ze świeżą kapustą i ogórkiem

w letnie upały ta sałatka dobrze sprawdzi się na lunch lub kolację!!! Zimą robimy winegret z kiszoną kapustą, piklem lub tym i tym razem.A latem chcę wszystkiego świeżego.
Svetlana ImmortalAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 15 % 2 g
węglowodany 69 % 9 g
58 kcal
IG: 78 / 0 / 22

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Posiekaj kapustę tak cienko, jak to możliwe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sól do smaku, dodaj granulowany cukier 2 razy więcej niż sól i zacznij go żuć, aż pojawi się sok

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyciśnij sok z cytryny

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj cebulę, marchewkę gotowaną w kostkę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ziemniaki gotowane również kroimy w kostkę

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź ogórek i pokrój go tak cienko, jak to możliwe

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś do całkowitej masy i wlej nierafinowany olej roślinny do smaku lub oka, około 3 łyżki stołowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz dodaj ugotowane buraki pokrojone w kostkę, aby sałatka nie zabarwiła się zbytnio.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko wymieszaj.Włóż do pięknej salaterki.Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy