Zupa z ryżem i marchewką z ryb w puszkach

Prosty przepis na przepyszną zupę. Szybko i tanio! Zdarza się, że wszyscy pasjonaci gotowania przyciągają kulinarne wyczyny-chcę rozpieszczać siebie i swoich bliskich niesamowicie oryginalnym i złożonym daniem. Ale często nie ma na to czasu ani wysiłku i musisz uciekać się do przepisów na proste i szybkie potrawy. Ta zupa jest właśnie dla nich - szybka i niezwykle łatwa w przygotowaniu, gotowa do podania w ciągu pół godziny. Idealna opcja pierwszego dania na lunch, jeśli jest mało czasu i chcesz jeść teraz.
irvingstoneAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 71 % 5 g
31 kcal
IG: 17 / 83 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę w półpierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wodę do rondla, zagotuj. Gdy woda się nagrzewa, przechodzimy do kolejnych kroków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podsmaż cebulę na patelni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój marchewki na pół koła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opłucz ryż.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy woda się zagotuje, dodaj ryż, marchewkę i smażoną cebulę do garnka. Gotuj przez około 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ryż jest prawie gotowy, dodaj tuńczyka. Jeśli w słoiku znajdują się duże kawałki, możesz je najpierw rozgnieść widelcem, usunąć kości. Gotuj przez kolejne 5-7 minut. Sól, pieprz do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posiekaj koperek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej gotową zupę do misek, do każdego dodaj koperek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj i możesz jeść. Smacznego!

jak nie męczy mnie powtarzanie mojej ulubionej, prawdziwa zupa rybna powinna być przesolona i przepełniona. Oczywiście w tym przypadku zupa rybna ma na myśli ucho, ale zgodnie z tą tradycją staram się nie żałować przypraw do takich zup w puszkach.
do zrobienia tej zupy użyłam tuńczyka w puszce do sałatek. Jest już wstępnie zmielony, co pozwala zaoszczędzić trochę więcej czasu.
połowę ryżu można zastąpić kilkoma pokrojonymi w kostkę ziemniakami, jeśli obecny przepis wydaje się zbyt nudny. To prawda, że będziesz musiał poświęcić czas i wysiłek, aby je wyczyścić...

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Tuńczyk w oleju roślinnym - 190   kcal/100g
  • Tuńczyk we własnym soku - 96   kcal/100g
  • Tuńczyk świeży - 101   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy