skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Pokrój cebulę w półpierścienie.
Krok 3:
Wlej wodę do rondla, zagotuj. Gdy woda się nagrzewa, przechodzimy do kolejnych kroków.
Krok 4:
Podsmaż cebulę na patelni.
Krok 5:
Pokrój marchewki na pół koła.
Krok 6:
Opłucz ryż.
Krok 7:
Gdy woda się zagotuje, dodaj ryż, marchewkę i smażoną cebulę do garnka. Gotuj przez około 10 minut.
Krok 8:
Gdy ryż jest prawie gotowy, dodaj tuńczyka. Jeśli w słoiku znajdują się duże kawałki, możesz je najpierw rozgnieść widelcem, usunąć kości. Gotuj przez kolejne 5-7 minut. Sól, pieprz do smaku.
Krok 9:
Posiekaj koperek.
Krok 10:
Wlej gotową zupę do misek, do każdego dodaj koperek.
Krok 11:
Wymieszaj i możesz jeść. Smacznego!
jak nie męczy mnie powtarzanie mojej ulubionej, prawdziwa zupa rybna powinna być przesolona i przepełniona. Oczywiście w tym przypadku zupa rybna ma na myśli ucho, ale zgodnie z tą tradycją staram się nie żałować przypraw do takich zup w puszkach.
do zrobienia tej zupy użyłam tuńczyka w puszce do sałatek. Jest już wstępnie zmielony, co pozwala zaoszczędzić trochę więcej czasu.
połowę ryżu można zastąpić kilkoma pokrojonymi w kostkę ziemniakami, jeśli obecny przepis wydaje się zbyt nudny. To prawda, że będziesz musiał poświęcić czas i wysiłek, aby je wyczyścić...
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Tuńczyk w oleju roślinnym - 190 kcal/100g
- Tuńczyk we własnym soku - 96 kcal/100g
- Tuńczyk świeży - 101 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g