zupa puree z dyni z pomidorów i owoców morza

fantastycznie łatwa i szybka zupa dla każdego! Zupa puree z dyni, pomidorów, krewetek, małży, kalmarów to świetna zabawa dla całej rodziny! Można go podawać na zimno i na gorąco. Owoce morza można stosować w dowolnej kombinacji. Ostrość można zmieniać w zależności od nastroju i preferencji. Czas gotowania to tylko 10-15 minut! Najbardziej pracochłonne jest czyszczenie dyni! Spróbuj! Taka zupa z puree z dyni, pomidorów i owoców morza byłaby wspaniałym dodatkiem do Twojej książki kucharskiej!

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 7 g
tłuszcze 8 % 1 g
węglowodany 33 % 4 g
46 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

obierz dynię, pokrój na małe kawałki, zalej wodą (lub bulionem w razie potrzeby), zagotuj. Jeśli są łodygi świeżych ziół i przypraw, możesz z nimi probanshat dyni. Gdy będzie prawie gotowy, wlej pomidory na patelnię. Jeśli gotujesz ze świeżych pomidorów, usuń skórkę w dowolny sposób, pokrój w kostkę, włóż do garnka z wrzącą dynią. Doprowadzić do wrzenia i gotować razem przez 3 minuty.
zdejmij z ognia, wyciągnij warzywa, zmiel blenderem. Podczas gotowania dyni przygotuj owoce morza. Miałem mrożone pierścienie kalmarów, obrane krewetki i małże. Rozmroziłem je w kuchence mikrofalowej, a następnie ugotowałem w niej. Pokrój kalmary na kawałki. Wymieszaj posiekaną dynię z pomidorami i kawałkami owoców morza, dodaj kwas cytrynowy, sól, pieprz, drobno posiekane zioła, wyciśnięty czosnek. Doprowadzić do wrzenia.
podawaj na zimno lub na gorąco z białym jogurtem lub kwaśną śmietaną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól jodowana - 0   kcal/100g

Podobne przepisy