skład / składniki
metoda gotowania
obierz dynię, pokrój na małe kawałki, zalej wodą (lub bulionem w razie potrzeby), zagotuj. Jeśli są łodygi świeżych ziół i przypraw, możesz z nimi probanshat dyni. Gdy będzie prawie gotowy, wlej pomidory na patelnię. Jeśli gotujesz ze świeżych pomidorów, usuń skórkę w dowolny sposób, pokrój w kostkę, włóż do garnka z wrzącą dynią. Doprowadzić do wrzenia i gotować razem przez 3 minuty.
zdejmij z ognia, wyciągnij warzywa, zmiel blenderem. Podczas gotowania dyni przygotuj owoce morza. Miałem mrożone pierścienie kalmarów, obrane krewetki i małże. Rozmroziłem je w kuchence mikrofalowej, a następnie ugotowałem w niej. Pokrój kalmary na kawałki. Wymieszaj posiekaną dynię z pomidorami i kawałkami owoców morza, dodaj kwas cytrynowy, sól, pieprz, drobno posiekane zioła, wyciśnięty czosnek. Doprowadzić do wrzenia.
podawaj na zimno lub na gorąco z białym jogurtem lub kwaśną śmietaną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól jodowana - 0 kcal/100g