skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zaczniemy przygotowywać zupę od przygotowania niezbędnych potraw. Obierz cebulę, marchewkę i ziemniaki i dokładnie spłucz.
Krok 2:
Groszek myjemy i wkładamy do rondla razem z piersią kurczaka i solą. Wlej wodę i umieść na średnim ogniu.
Krok 3:
W międzyczasie drobno posiekaj cebulę.
Krok 4:
Zetrzyj marchewki.
Krok 5:
Po zagotowaniu zupy zmniejsz ogień i usuń pianę z powierzchni zupy. Dodaj marchewki i cebulę do garnka. Gotuj zupę, aż groszek będzie gotowy. Zajęło mi to 40 minut.
Krok 6:
Pokrój ziemniaki w kostkę.
Krok 7:
Wyjmij gotową pierś z kurczaka z zupy, a zamiast tego włóż posiekane ziemniaki i czarny pieprz. Gotuj zupę, aż ziemniaki będą gotowe. Zdejmij patelnię z ognia i ostudź zupę.
Krok 8:
Gdy temperatura zupy osiągnie około 40 stopni (jest to dopuszczalna temperatura do pracy z blenderem), ubij zupę w puree. Aby to zrobić, użyj dyszy blendera z małym nożem. Konsystencja tłuczonej zupy powinna być wystarczająco gęsta, aby kawałki mięsa umieszczone na wierzchu nie wpadały do zupy, ale były bardziej płynne niż owsianka.
Krok 9:
Pokrój schłodzoną pierś z kurczaka na kawałki.
Krok 10:
Z kromki chleba tworzymy krakersy, smażąc je na oleju słonecznikowym na złoty kolor.
Krok 11:
Teraz pozostaje tylko podgrzać schłodzoną zupę puree i wlać do talerzy. Do każdego talerza należy włożyć kawałki mięsa. Podając zupę podajemy razem z krakersami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal / 100g
- Gotowany groszek kruszony - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowi suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Chleb "darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal / 100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb"doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal / 100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal / 100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g