zupa grochowa z kurczakiem

zupa puree to pyszne znalezisko na rodzinny obiad! To było moje pierwsze doświadczenie z zupą puree i wypróbowanie nowego blendera. Zupa wyszła naprawdę smaczna, aromatyczna i bogata (z jakiegoś powodu przypomniał mężowi o przedszkolu). Aby go przygotować, wziąłem groszek na połówki-nie wymaga moczenia i szybko się gotuje.
AlinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 8 g
tłuszcze 10 % 3 g
węglowodany 63 % 19 g
136 kcal
IG: 89 / 0 / 11

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zaczniemy przygotowywać zupę od przygotowania niezbędnych potraw. Obierz cebulę, marchewkę i ziemniaki i dokładnie spłucz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Groszek myjemy i wkładamy do rondla razem z piersią kurczaka i solą. Wlej wodę i umieść na średnim ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie drobno posiekaj cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj marchewki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po zagotowaniu zupy zmniejsz ogień i usuń pianę z powierzchni zupy. Dodaj marchewki i cebulę do garnka. Gotuj zupę, aż groszek będzie gotowy. Zajęło mi to 40 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ziemniaki w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotową pierś z kurczaka z zupy, a zamiast tego włóż posiekane ziemniaki i czarny pieprz. Gotuj zupę, aż ziemniaki będą gotowe. Zdejmij patelnię z ognia i ostudź zupę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy temperatura zupy osiągnie około 40 stopni (jest to dopuszczalna temperatura do pracy z blenderem), ubij zupę w puree. Aby to zrobić, użyj dyszy blendera z małym nożem. Konsystencja tłuczonej zupy powinna być wystarczająco gęsta, aby kawałki mięsa umieszczone na wierzchu nie wpadały do zupy, ale były bardziej płynne niż owsianka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój schłodzoną pierś z kurczaka na kawałki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Z kromki chleba tworzymy krakersy, smażąc je na oleju słonecznikowym na złoty kolor.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz pozostaje tylko podgrzać schłodzoną zupę puree i wlać do talerzy. Do każdego talerza należy włożyć kawałki mięsa. Podając zupę podajemy razem z krakersami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal / 100g
  • Gotowany groszek kruszony - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Chleb "darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal / 100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb"doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal / 100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal / 100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy