skład / składniki
metoda gotowania
aby ogórki były chrupiące, musisz namoczyć je przez co najmniej 6 godzin w zimnej wodzie. Po moczeniu ogórków w wodzie możesz zacząć przygotowywać słoiki do konserw. Myjemy słoiki i pokrywki roztworem mydła.
na dnie litrowych słoików układamy jeden liść chrzanu, parasol koperkowy, trzy ząbki czosnku, cztery groszki czarnego pieprzu i jeden liść laurowy. Następnie rozprowadzamy ogórki w słoikach, naprzemiennie z porzeczkami. Konieczne jest, aby szklanka porzeczek zmieściła się w litrowym słoiku ogórków. Napełnij słoik do szyi. Na wierzch wlej dwie łyżki soli (bez zjeżdżalni) do każdego słoika, jedną łyżkę (bez zjeżdżalni) cukru i jedną łyżeczkę kwasu cytrynowego. Zagotuj dwa litry wody. Wrzącą wodą, właśnie wyjętą z pieca, zalej zawartość naszych słoików aż do krawędzi, przykryj pokrywkami i pozostaw na 20 minut. Wlej solankę do rondla z każdego słoika i zagotuj. Wlej wrzącą wodę z powrotem do słoików. Wszystko, możesz zwinąć pokrywki. Ogórki można przechowywać w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g