skład / składniki
metoda gotowania
komosa ryżowa musi być kilkakrotnie spłukana pod bieżącą wodą. Zalej trzema szklankami wody, Posol według własnego gustu, podpal i zagotuj. Gotuj do miękkości, około 15 minut. Spuścić wodę.
jednocześnie ugotuj kalafior, zdemontowany w kwiatostany. Gotuj przez 5-10 minut.
zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój paprykę w kostkę.
rozgrzej głęboką patelnię z olejem, smaż drobno posiekany czosnek (nie wyciskaj czosnku) przez 30 sekund (nie więcej). Na patelni umieść paprykę, marchewkę i kukurydzę. Dodaj przyprawy. Dusić, aż papryka będzie miękka-5 minut. Ważne jest, aby nie prześwietlać ognia - w przeciwnym razie otrzymasz tylko duszone warzywa! Przełóż kapustę i komosę ryżową na patelnię. Mieszaj bez szczypania. Nigdy więcej duszenia. Zdjąć z ognia. Ułóż na talerzach, posyp drobno posiekaną cebulą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Komosa ryżowa - 368 kcal/100g