ciepła sałatka z komosy ryżowej

świetna sałatka-lekka i obfita, świeża i ciepła.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 50 % 5 g
58 kcal
IG: 40 / 60 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

komosa ryżowa musi być kilkakrotnie spłukana pod bieżącą wodą. Zalej trzema szklankami wody, Posol według własnego gustu, podpal i zagotuj. Gotuj do miękkości, około 15 minut. Spuścić wodę.

jednocześnie ugotuj kalafior, zdemontowany w kwiatostany. Gotuj przez 5-10 minut.

zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój paprykę w kostkę.

rozgrzej głęboką patelnię z olejem, smaż drobno posiekany czosnek (nie wyciskaj czosnku) przez 30 sekund (nie więcej). Na patelni umieść paprykę, marchewkę i kukurydzę. Dodaj przyprawy. Dusić, aż papryka będzie miękka-5 minut. Ważne jest, aby nie prześwietlać ognia - w przeciwnym razie otrzymasz tylko duszone warzywa! Przełóż kapustę i komosę ryżową na patelnię. Mieszaj bez szczypania. Nigdy więcej duszenia. Zdjąć z ognia. Ułóż na talerzach, posyp drobno posiekaną cebulą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Komosa ryżowa - 368   kcal/100g

Podobne przepisy