skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej litr wody lub wcześniej przygotowanego bulionu do małego rondla i wlej umytą soczewicę. Nie musisz go moczyć, ponieważ gotuje się dość szybko. Umieść patelnię na średnim ogniu.
Krok 2:
Zetrzyj małe marchewki na grubej tarce, drobno posiekaj cebulę: potrzebujesz małej cebuli. Gdy tylko soczewica zacznie się gotować, należy zmniejszyć ogień, ostrożnie usunąć powstałą pianę łyżką lub łyżką cedzakową, a następnie dodać kolejne 200 ml wody lub bulionu. Gotuj przez kolejne dziesięć minut.
Krok 3:
Podgrzej szeroką płaską patelnię, wlej do niej olej słonecznikowy i wyślij do niego pokrojone w kostkę masło. Dodaj cebulę, smaż przez jedną do dwóch minut, aż się zarumienią, dodaj marchewki i smaż, ciągle mieszając i lekko podrzucając, jeszcze trzy do czterech minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj mąkę i kontynuuj smażenie, mieszając, przez kolejne trzy minuty.
Krok 4:
Delikatnie przenieś mieszaninę z patelni na patelnię i wymieszaj. Sól i pieprz. Jeśli chcesz prawdziwego tureckiego smaku, możesz dodać więcej pieprzu, ale łyżeczka będzie więcej niż wystarczająca. Wyjmij patelnię z pieca. Dodaj śmietanę i delikatnie ubij zupę blenderem ręcznym, aby stała się gęstym puree.
Krok 5:
Wlać zupę do misek, zawiesić na brzegach wzdłuż plasterka cytryny i przymocować gałązką mięty lub pietruszki. Możesz również dodać paluszki chlebowe. Na koniec udekoruj zupę łyżką stołową kroplami śmietany.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Czerwona soczewica - 314 kcal/100g