zupa z czerwonej soczewicy z miętą

pyszne dla duszy i dobre dla brzucha. . Bez zupy z soczewicy (aka merjimek-chorbasy) w Turcji nie ma ani jednego obiadu, a tu i ówdzie śniadania. Jego głównymi składnikami są woda, czerwona soczewica i papryka, Zwykle również czerwona. Istnieje wiele odmian tego akordu: zupa jest uzupełniona koncentratem pomidorowym, cebulą, marchewką, czosnkiem, suszoną miętą, innymi i ziemniakami i zmiękcza smak mlekiem lub śmietaną
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 29 % 10 g
węglowodany 53 % 18 g
189 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej litr wody lub wcześniej przygotowanego bulionu do małego rondla i wlej umytą soczewicę. Nie musisz go moczyć, ponieważ gotuje się dość szybko. Umieść patelnię na średnim ogniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj małe marchewki na grubej tarce, drobno posiekaj cebulę: potrzebujesz małej cebuli. Gdy tylko soczewica zacznie się gotować, należy zmniejszyć ogień, ostrożnie usunąć powstałą pianę łyżką lub łyżką cedzakową, a następnie dodać kolejne 200 ml wody lub bulionu. Gotuj przez kolejne dziesięć minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podgrzej szeroką płaską patelnię, wlej do niej olej słonecznikowy i wyślij do niego pokrojone w kostkę masło. Dodaj cebulę, smaż przez jedną do dwóch minut, aż się zarumienią, dodaj marchewki i smaż, ciągle mieszając i lekko podrzucając, jeszcze trzy do czterech minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj mąkę i kontynuuj smażenie, mieszając, przez kolejne trzy minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Delikatnie przenieś mieszaninę z patelni na patelnię i wymieszaj. Sól i pieprz. Jeśli chcesz prawdziwego tureckiego smaku, możesz dodać więcej pieprzu, ale łyżeczka będzie więcej niż wystarczająca. Wyjmij patelnię z pieca. Dodaj śmietanę i delikatnie ubij zupę blenderem ręcznym, aby stała się gęstym puree.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlać zupę do misek, zawiesić na brzegach wzdłuż plasterka cytryny i przymocować gałązką mięty lub pietruszki. Możesz również dodać paluszki chlebowe. Na koniec udekoruj zupę łyżką stołową kroplami śmietany.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Czerwona soczewica - 314   kcal/100g

Podobne przepisy