Kremowa zupa kalafiorowa z kurczakiem i serem topionym

niezwykle smaczna zupa dla całej rodziny.
NikaForeverAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 4 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 33 % 3 g
35 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej patelnię i wlej olej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbieramy kapustę na kwiatostany

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki kroimy losowo

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wysyłamy nasze warzywa na patelnię i trochę je rumienimy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś warzywa na patelnię i zalej bulionem. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 15 minut (do miękkości warzyw), soli, pieprzu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj topiony ser lub śmietanę. Ze śmietaną smak jest delikatniejszy. Dodaj gałkę muszkatołową. Mieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz czosnek i przepuść go przez prasę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj czosnek i zioła, wymieszaj i wyłącz. Zmiel za pomocą blendera.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Porciono rozłożyć gotowanego kurczaka i zalać gorącą zupą. Na wierzchu zupę można ozdobić ziołami, tartym serem lub krakersami według własnych upodobań. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy