krem budyniowy na kruchym cieście
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
zagotuj mleko z cukrem i wanilią.
zdejmij patelnię z ognia.
ubij żółtko trzepaczką, dodaj 2-3 łyżki gorącego mleka, szybko wymieszaj.
wlej wymieszane żółtko do rondla z mlekiem, mieszając mleko trzepaczką. Postaw patelnię na bardzo małym ogniu.
ciągle mieszając mleko trzepaczką, dodaj ciasto na małe kawałki. Mieszaj śmietanę, aż będzie gładka.
następnie ponownie dodaj kawałek ciasta. Wymieszać. I tak dalej, aż ciasto się skończy.
krem jest gotowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kruche ciasto - 379 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g