skład / składniki
metoda gotowania
jeśli mówimy o tym deserze z naukowego punktu widzenia, surowe żółtko jest głównym składnikiem przysmaku, jest bardzo korzystne dla organizmu i składa się z masy składników odżywczych. Ajerkoniak ma pozytywny wpływ na organizm człowieka, a nawet jest stosowany w leczeniu kaszlu i bólu gardła.
przygotowując tę ucztę, warto pamiętać o dwóch rzeczach: pierwsza-jajka muszą być najświeższe i dokładnie musisz znać ich pochodzenie; druga-jajka na danie muszą mieć temperaturę pokojową.
ajerkoniak jest zrobiony z żółtek i cukru. Na początku gotowania oddziel żółtka od białek.
wyślij białka do lodówki i możesz użyć ich do omletu, a żółtka umieść w głębokiej misce.
dodaj cukier do żółtek i ubij. W tym celu możesz użyć miksera, trzepaczki, a nawet widelca.
musisz ubić żółtka, aż będą gładkie, puszyste - może to potrwać do 20 minut. Żółtka powinny zmienić kolor, zwiększyć objętość, a cukier powinien całkowicie się rozpuścić.
podawaj ajerkoniak natychmiast po ugotowaniu, w razie potrzeby dodając wanilię, cynamon lub jagody.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g