ajerkoniak z jajek i cukru

gotuj ajerkoniak-zapomniany smak dzieciństwa! Bardzo smaczny koktajl! . Jako dzieci wszyscy uwielbialiśmy ten prosty deser. Moja babcia zawsze gotowała to dla nas, a ten napój kojarzy mi się z tymi ciepłymi i dobrymi dniami, a także ciastami babci, a także dżemem truskawkowym.
TATYNAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 10 g
tłuszcze 19 % 8 g
węglowodany 58 % 25 g
217 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

jeśli mówimy o tym deserze z naukowego punktu widzenia, surowe żółtko jest głównym składnikiem przysmaku, jest bardzo korzystne dla organizmu i składa się z masy składników odżywczych. Ajerkoniak ma pozytywny wpływ na organizm człowieka, a nawet jest stosowany w leczeniu kaszlu i bólu gardła.

przygotowując tę ucztę, warto pamiętać o dwóch rzeczach: pierwsza-jajka muszą być najświeższe i dokładnie musisz znać ich pochodzenie; druga-jajka na danie muszą mieć temperaturę pokojową.

ajerkoniak jest zrobiony z żółtek i cukru. Na początku gotowania oddziel żółtka od białek.
wyślij białka do lodówki i możesz użyć ich do omletu, a żółtka umieść w głębokiej misce.
dodaj cukier do żółtek i ubij. W tym celu możesz użyć miksera, trzepaczki, a nawet widelca.
musisz ubić żółtka, aż będą gładkie, puszyste - może to potrwać do 20 minut. Żółtka powinny zmienić kolor, zwiększyć objętość, a cukier powinien całkowicie się rozpuścić.
podawaj ajerkoniak natychmiast po ugotowaniu, w razie potrzeby dodając wanilię, cynamon lub jagody.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy