majonez na mleku z jajkami przepiórczymi

Przygotuj swój ulubiony sos w domu! Smaczniejszy i zdrowszy niż sklep! Majonez zgodnie z tym przepisem można gotować bez jajek, ale dodaję jajka przepiórcze-uważam, że okazuje się smaczniejszy i bardziej majonezowy)) sos nie jest gorszy od smaku i konsystencji sklepu, ale nie można mówić o szkodliwości zakupionej opcji.
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 91 % 52 g
węglowodany 4 % 2 g
475 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

1. Mleko powinno mieć temperaturę pokojową. Wlej go do miski blendera.

2. Dodaj olej roślinny do mleka. Ubijaj do uzyskania gładkości.

3. W osobnym pojemniku umieść jajka, cukier, sól, musztardę. Wlej sok z cytryny. Wszystko to również musi zostać ubite, krótko-dosłownie w ciągu minuty.

4. Wlej trochę mleka i masła do mieszanki jajecznej, kontynuując ubijanie. Masa powinna stać się dość gruba.

domowy majonez na mleku i jajach jest gotowy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy