skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Figurka Maya i Flippa, a także kwiaty i inne elementy dekoracji, należy wykonać dzień przed dekorowaniem ciasta.
Krok 2:
Uformuj ciało Mayi z mastyksu, wytnij dwa koła czarnego mastyksu i pasek.
Krok 3:
Umieść koła na górze i na dole ciała, umieść pasek na środku ciała.
Krok 4:
Wyrzeźb głowę i użyj wykałaczki, aby przymocować ją do ciała. Oznacz usta.
Krok 5:
Z drutu zrób anteny, przymocuj je. Umieść żółte kulki na antenach. Przyklej nos i oczy.
Krok 6:
Wyrzeźbić i umieścić nogi i uchwyty Maya.
Krok 7:
Wytnij i przyklej niebieskie skrzydła. Zrób figurkę Flippa w ten sam sposób. Zrób kwiaty i inne elementy dekoracyjne. Pozostaw wszystko do wyschnięcia na jeden dzień.
Krok 8:
Z ciast i śmietany złożyć ciasto. Ciasto posmarować kremem maślanym pod mastyksem, dobrze wygładzić. Wstaw do lodówki, aż krem maślany stwardnieje.
Krok 9:
Rozwałkuj zielony naleśnik mastyksowy.
Krok 10:
Przykryj ciasto mastyksem.
Krok 11:
Dobrze wygładź i spłaszcz wszystkie zagniecenia.
Krok 12:
Ładnie przyciąć dodatkową krawędź mastyksu.
Krok 13:
Umieść figurki Mayi i Flippa. Umieścić numer i nazwę, jeśli to konieczne.
Krok 14:
Udekoruj ciasto kwiatami, motylami, liśćmi. Nałóż trawkę z boku ciasta farbą spożywczą.
Krok 15:
Niech wystrój trochę wyschnie. Ciasto jest gotowe, udekorowane - możesz podać swoje ulubione do stołu! Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g
- Ciastka biszkoptowe - 258 kcal/100g
- Krem maślany - 315 kcal/100g
- Kremowy - 226 kcal/100g