adjika z bazylią i kolendrą w stylu abchaskim bez gotowania

Adjika to bardzo pikantny i zdrowy produkt. Adjika jest oczywiście ostra, ale bardzo aromatyczna. Nadaje się do prawie każdego dania, zwłaszcza dań mięsnych. Idealnie łączy się z kebabem.
kucharzAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 3 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 73 % 11 g
52 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D

Brak zdjęć, więc opiszę, jak to zrobić.
pokrój paprykę wzdłuż na pół, usuń łodygę, nasiona i nadmiar tuneli czasoprzestrzennych.
obierz czosnek.
umyj warzywa.
włóż paprykę, czosnek, zioła do robota kuchennego, blendera. Wszystko nie jest zbyt małe. Jeśli nie ma blendera ani kombajnu, przewiń maszynkę do mięsa za pomocą małej dyszy.
Sezam, kolendra, ziru, podgrzej lekko na patelni bez oleju aż pojawi się subtelny smak. Następnie wlej tę mieszaninę do moździerza, dodaj sól i lekko zmiażdż, ale nie do sproszkowanej masy.
wlej powstałą mieszankę suchych zmiażdżonych przypraw do mieszanki pieprzu, czosnku i ziół, dodaj mielony tymianek i wszystko dokładnie wymieszaj.
rozłóż powstały produkt w pojemniku (słoik, pojemnik itp.) i pozostaw najlepiej na trzy dni, aby się zaparzył, chociaż można go natychmiast użyć. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kolendra Zielona - 25   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy