majonez z awokado

delikatny majonez z pikantną nutą awokado na kanapki lub sałatki!!! Taki majonez ma bardzo przyjemny i delikatny smak, zwłaszcza jeśli jest przygotowany na bazie domowego majonezu. Ponieważ awokado nie sprawia, że smakuje ostro, w tym majonezie można zanurzyć kawałki warzyw, frytek, krakersów lub chleba. Możesz także posmarować kanapki majonezem z awokado lub przygotować ciekawe sałatki.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 83 % 35 g
węglowodany 12 % 5 g
337 kcal
IG: 80 / 20 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Awokado umyć, obrać, usunąć pestkę, zmielić w blenderze na puree.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj domowy majonez, mielony czarny pieprz i 1 łyżeczkę soku z cytryny. Dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Majonez z awokado jest gotowy. Smacznego!

odpowiedni przepis na majonez można znaleźć tutaj:
przepisy na domowy majonez
możesz wybrać dowolny, nawet chudy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Sos Tabasco - 12   kcal/100g

Podobne przepisy