Sałatka z zielonym groszkiem i piklami

obfite, apetyczne, dla całej rodziny, z prostych potraw! Sałatka z zielonym groszkiem i piklami to rodzaj alternatywy dla Oliviera. Do jego przygotowania potrzebne są najbardziej zwykłe produkty, a przygotowanie jest szybkie i proste. Taka sałatka pomoże Ci urozmaicić rodzinne obiady i świąteczne uczty.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 3 g
tłuszcze 38 % 6 g
węglowodany 44 % 7 g
83 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z groszkiem i ogórkami? Przygotuj jedzenie. Wcześniej ugotuj trzy średnie ziemniaki w mundurkach. Aby to zrobić, włóż umyte ziemniaki do rondla, zalej wodą, aby przykryć bulwy o 3-4 cm, sól (około 1 łyżka stołowa na 2 litry wody) i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut po ugotowaniu. Jeśli łatwo przebije się nożem, jest gotowy. Odcedź, ostudź. Wrzuć groszek do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznij kroić składniki sałatki. Sałatka będzie wyglądać pięknie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę). Schłodzone gotowane ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotowaną kiełbasę pokrój również w drobną kostkę. Gotowaną kiełbasę można zastąpić szynką, gotowanym filetem z kurczaka lub cielęciną.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ogórki kiszone w tę samą kostkę. Pieczarki miałem już pokrojone na ćwiartki, więc dodatkowo ich nie posiekałem. Jeśli uważasz, że to konieczne, pokrój je w cienkie plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pióra szalotki, osusz ręcznikami papierowymi i posiekaj. Jeśli nie ma zieleni, weź zwykłą cebulę i pokrój ją w kostkę tak małą, jak to możliwe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W salaterce połącz pokrojoną kiełbasę, ogórki, grzyby, cebulę i groszek. Połącz składniki, dopraw majonezem i wymieszaj. Jeśli z jakiegoś powodu nie jesz majonezu, dopraw sałatkę kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym. Można je przyjmować pojedynczo lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sałatkę można podawać we wspólnej salaterce lub w porcjach. Na wierzchu udekoruj świeżymi liśćmi pietruszki lub koperkiem. Smacznego!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.

przepis na sałatkę można uzupełnić jajkami na twardo. Gotuj je przez 8-10 minut po ugotowaniu. Po ostygnięciu w zimnej wodzie obierz je ze skorupy i pokrój w małe kwadraty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Kiełbasa"amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g

Podobne przepisy