sałatka witaminowa z czerwonej i białej kapusty

pyszna sałatka witaminowa z niedrogich produktów! Ta sałatka jest czymś w rodzaju jednej z odmian słynnej amerykańskiej sałatki & quot; Cole slow & quot;. Okazuje się apetyczny, jasny. Sałatkę można podawać jako niezależne danie, a także jako dodatek do mięsa, ryb, ziemniaków, ryżu. Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 64 % 7 g
56 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki. Do sałatki potrzebujesz białej i czerwonej kapusty (pół główki kapusty), dużej papryki, małej marchewki i cebuli, ziół (koperek, zielona cebula).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę. Opłucz go i nóż w zimnej wodzie, aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu. Pokrój w cienkie półpierścienie i przenieś do głębokiego pojemnika. Posyp szczyptą cukru (lub trochę więcej, cebula powinna być lekko słodka). Wlej 1 łyżkę. ocet winny i dobrze rozgnieć rękami. Zostaw, pozwól mu nalegać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz białą kapustę z górnych wiotkich i przyciemnionych liści, pokrój. Zawiń połowę główki kapusty w folię spożywczą i schowaj do przechowywania w lodówce. Drobno posiekaj bratnią duszę nożem lub w kombajnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zrób też z czerwoną kapustą. Obierz, pokrój i drobno posiekaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie umyj marchewki z brudu szczotką. Obierz nożem lub obieraczką do warzyw. Zetrzyj na tarce. Użyłem koreańskiej tarki do marchwi, ale można ją zetrzeć na zwykłej średniej lub dużej wielkości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opłucz koperek, osusz ręcznikami papierowymi i drobno posiekaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W głębokiej salaterce połącz dwa rodzaje kapusty, marchew, cebulę i koperek. Dodaj dużą szczyptę soli (skup się na swoich upodobaniach smakowych). Rozgnieć wszystko rękami, kapusta powinna wypuścić sok.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj i osusz paprykę ręcznikami papierowymi, usuń środek nasionami. Pokrój w cienkie kostki. Posiekaj zieloną cebulę. Dodaj cebulę i paprykę do sałatki. Wymieszać. W razie potrzeby dosolij. Wlej kilka łyżek rafinowanego oleju roślinnego. Możesz dodać trochę octu jabłkowego(około 1 łyżki). Wymieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sałatkę można podawać od razu, ale jeśli zostawisz ją na 1 godzinę w temperaturze pokojowej, będzie jeszcze smaczniejsza. Połóż go na płaskim talerzu ze zjeżdżalnią. Udekoruj liśćmi pietruszki. Smacznego!

w oryginalnym przepisie sałatka Cole slow jest zwieńczona dressingiem na bazie majonezu i octu. Lubię po prostu z rafinowanym olejem roślinnym.

możesz doprawić sosem śmietanowym (około 70 g), musztardą (1 herbata. l.), drobno startego korzenia chrzanu (około 10 g).

kolejna opcja sosu. Wymieszaj śmietanę, majonez, jogurt naturalny, musztardę i szczyptę cukru w misce. Wymieszaj, wlej łyżkę octu. Tankowanie jest gotowe.

Przepis można uzupełnić innymi składnikami. Na przykład dodając wstępnie ugotowane rodzynki, suszone na suchej patelni i posiekane orzechy włoskie lub starte jabłko i korzeń selera.

polecam zrobić własny majonez. warianty przepisów znajdziesz tutaj

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czerwona kapusta - 27   kcal/100g
  • Czerwona kapusta mrożona w opakowaniu - 24   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g

Podobne przepisy