cytrynowy imbir kurkuma miód napój

świetne narzędzie do zapobiegania przeziębieniom! Napój z imbiru, kurkumy, cytryny i miodu ma doskonałe właściwości lecznicze i pomoże wzmocnić układ odpornościowy. Przy pierwszych oznakach przeziębienia zastąpi tabletki. Nadaje się również do utraty wagi, aktywności i monitorowania zdrowia!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 4 g
18 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić napój z cytryny, imbiru, kurkumy i miodu? Bardzo proste i szybkie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Ilość miodu, cytryn, imbiru i kurkumy można dostosować do własnych upodobań. Miód można zastąpić cukrem lub innym słodzikiem. Świeży imbir można zastąpić 2 łyżkami.l suchy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ponieważ cytryna jest używana w napoju wraz ze skórką, owoc dokładnie spłucz, wyszoruj i ponownie spłucz. Następnie pokrój cytrynę na pół i wyciśnij sok z połówek. Wygodniej jest to zrobić za pomocą ręcznej lub elektrycznej sokowirówki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Za pomocą tarki usuń cienką żółtą warstwę skórki, uważając, aby nie złapać białej musztardy. To biała warstwa nadaje napojom gorycz. Im mniej jest w napoju, tym mniej będzie gorzki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz korzeń imbiru i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na drobnej tarce. To imbir nadaje napojowi ostrość. Dlatego jeśli potrzebujesz niezbyt ostrego napoju, zmniejsz ilość imbiru o połowę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelnię wlej posiekany imbir i skórkę z cytryny. Wlej wodę. Umieść garnek na średnim ogniu i zagotuj. Gotuj, mieszając, przez 5-7 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj kurkumę i gotuj przez kolejne 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Powstały napój przecedzić przez sito lub gazę i schłodzić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj sok z cytryny i miód do wciąż ciepłego napoju. Dokładnie wymieszaj, aż miód całkowicie się rozpuści.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej napój do szklanek. Możesz podawać na ciepło lub schłodzone. Smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

Przepis można uzupełniać i modyfikować. Na przykład cytrynę można zastąpić grejpfrutem, uzupełnić limonką. Smak napoju będzie inny. Spróbuj tego, co najbardziej Ci się spodoba.

ważne! dietetycy nie zalecają spożywania napojów o podobnym składzie dla osób cierpiących na alergię na jeden lub więcej składników, a także z niewydolnością nerek, przewlekłymi chorobami narządów wewnętrznych, nadciśnieniem, chorobami układu krążenia i chorobami przewodu pokarmowego. Do każdej diety i leczenia należy podchodzić mądrze!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy