deser bananowy

miłośnicy bananów będą zachwyceni tym deserem!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 23 % 9 g
węglowodany 68 % 27 g
212 kcal
IG: 11 / 48 / 41

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

zwracam uwagę na doskonały przepis kulinarny kuchni brazylijskiej, który jest przygotowywany raz-dwa-trzy w najprawdziwszym tego słowa znaczeniu. Możesz to zobaczyć sam, więc: deser bananowy jest do twojej dyspozycji.
najpierw delikatnie wymieszaj cukier puder z proszkiem kakaowym, aby cała masa nie rozpadła się na boki (tak często się dzieje). Następnie smażymy posiekane orzechy włoskie na patelni bez oleju (można również użyć orzechów laskowych lub migdałów). Ochłodzimy je. Obierz banany i pokrój je w plasterki. Ubij śmietanę na stabilną pianę. Teraz bierzemy każdy plasterek Banana, zwijamy go z obu stron w kakao i cukier puder i układamy pięknym szkiełkiem w szerokiej szklance z niską nogą(odpowiednia jest również miska). Kiedy nabierze imponującego groszku, uzupełniamy go kopułą bitej śmietany i posypujemy całe to piękno prażonymi posiekanymi orzechami włoskimi. Takie słodkie jedzenie podawane jest natychmiast po ugotowaniu. Jest spożywany za pomocą małej łyżki z długim uchwytem. Ale lepiej jest użyć miniaturowego widelca - dobrze podważają go plasterki banana.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy