skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zwracam uwagę na doskonały przepis kulinarny kuchni brazylijskiej, który jest przygotowywany raz-dwa-trzy w najprawdziwszym tego słowa znaczeniu. Możesz to zobaczyć sam, więc: deser bananowy jest do twojej dyspozycji.
najpierw delikatnie wymieszaj cukier puder z proszkiem kakaowym, aby cała masa nie rozpadła się na boki (tak często się dzieje). Następnie smażymy posiekane orzechy włoskie na patelni bez oleju (można również użyć orzechów laskowych lub migdałów). Ochłodzimy je. Obierz banany i pokrój je w plasterki. Ubij śmietanę na stabilną pianę. Teraz bierzemy każdy plasterek Banana, zwijamy go z obu stron w kakao i cukier puder i układamy pięknym szkiełkiem w szerokiej szklance z niską nogą(odpowiednia jest również miska). Kiedy nabierze imponującego groszku, uzupełniamy go kopułą bitej śmietany i posypujemy całe to piękno prażonymi posiekanymi orzechami włoskimi. Takie słodkie jedzenie podawane jest natychmiast po ugotowaniu. Jest spożywany za pomocą małej łyżki z długim uchwytem. Ale lepiej jest użyć miniaturowego widelca - dobrze podważają go plasterki banana.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g