Chudy warzywny gulasz z bakłażana z grzybami i warzywami

najdelikatniejszy gulasz z bakłażanem nie pozostawi nikogo obojętnym!)). Uwielbiamy bakłażany z całą rodziną,więc zjada się wszystkie okruchy) Zdrowe danie, które nie jest kaloryczne, nadaje się na post i każdego innego dnia.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 58 % 7 g
60 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Myjemy warzywa i grzyby. P. S. zapomniałem umieścić cebulę na zdjęciu)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz bakłażany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój bakłażana w plastry o grubości około centymetra. Rozłóż na talerzu, posyp solą i pozostaw na chwilę, aby gorycz zniknęła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy bakłażany leżą, pokrój grzyby.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smażyć grzyby i cebulę na patelni wysmarowanej olejem roślinnym przez około 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj paprykę i pomidory. Jeśli nie lubisz skórki pomidora, możesz ją usunąć metodą blanszowania (zanurz pomidory we wrzącej wodzie na 1 minutę,po wykonaniu nacięcia w kształcie krzyża na skórze).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj pokrojone warzywa do grzybów i cebuli, smaż przez 5 minut, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posiekane bakłażany obtaczamy w mące.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smażyć na gorącej patelni z olejem roślinnym po obu stronach. Każdą smażoną porcję bakłażana polecam rozłożyć na serwetce, aby stos nadmiaru tłuszczu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj grzyby, warzywa i bakłażany. Solimy, dodajemy przyprawy (dodałam & quot; zioła prowansalskie"), mieszamy i dusimy jeszcze razem przez 10-15 minut. Smacznego!))

dobrze sprawdzi się jako dodatek do mięsa. Ale podałam z czerwonym ryżem. A jeśli dusisz z sosem sojowym i podajesz z makaronem, otrzymasz zupełnie inny smak i inne równie smaczne danie)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal / 100g

Podobne przepisy