skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Myjemy warzywa i grzyby. P. S. zapomniałem umieścić cebulę na zdjęciu)
Krok 2:
Obierz bakłażany.
Krok 3:
Pokrój bakłażana w plastry o grubości około centymetra. Rozłóż na talerzu, posyp solą i pozostaw na chwilę, aby gorycz zniknęła.
Krok 4:
Gdy bakłażany leżą, pokrój grzyby.
Krok 5:
Smażyć grzyby i cebulę na patelni wysmarowanej olejem roślinnym przez około 10 minut.
Krok 6:
Posiekaj paprykę i pomidory. Jeśli nie lubisz skórki pomidora, możesz ją usunąć metodą blanszowania (zanurz pomidory we wrzącej wodzie na 1 minutę,po wykonaniu nacięcia w kształcie krzyża na skórze).
Krok 7:
Dodaj pokrojone warzywa do grzybów i cebuli, smaż przez 5 minut, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
Krok 8:
Posiekane bakłażany obtaczamy w mące.
Krok 9:
Smażyć na gorącej patelni z olejem roślinnym po obu stronach. Każdą smażoną porcję bakłażana polecam rozłożyć na serwetce, aby stos nadmiaru tłuszczu.
Krok 10:
Wymieszaj grzyby, warzywa i bakłażany. Solimy, dodajemy przyprawy (dodałam & quot; zioła prowansalskie"), mieszamy i dusimy jeszcze razem przez 10-15 minut. Smacznego!))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal / 100g