naleśniki na wrzącej wodzie bez mleka

cienkie, miękkie, o owocowym zapachu, na co dzień! Naleśniki na wrzącej wodzie bez mleka mają zauważalny smak i owocowy aromat. I są przygotowywane na syropie, który pozostaje po owocach w puszkach. Można je podawać z dowolnymi sosami i sosami lub nadziewane dowolnym nadzieniem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 83 % 45 g
238 kcal
IG: 58 / 0 / 42

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec naleśniki na wrzącej wodzie bez mleka? Bardzo proste! Ciasto ugniata się w ciągu kilku minut. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Jeśli używasz specjalnej samorosnącej mąki do naleśników i naleśników, nie musisz dodawać sody i soli. Syrop może pochodzić z dowolnej konserwacji domowej lub sklepowej. Mam Syrop z ananasa w puszkach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę przez sito do miski. Dodaj sól i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podgrzej syrop owocowy, aż będzie ciepły. Przy ciągłym mieszaniu cienkim strumieniem wlej do mieszanki mąki, rozbijając wszystkie grudki. Ciasto okaże się dość lepkie-tak jest. Jeśli chcesz, możesz dodać trochę więcej cukru do ciasta. Mój syrop był wystarczająco słodki, więc miałem go dość.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszaj sodę w szklance wrzącej wody, aż się rozpuści.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I ciągle mieszając wlej wrzącą wodę do ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny, wszystko wymieszaj. Pozostaw ciasto na 15 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie lekko zgęstnieje, ponieważ gluten zostanie uwolniony z mąki. Gotowe ciasto powinno być lekko lepkie, płynne i jednorodne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ciasto się zaparzy, upiecz naleśniki na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Możesz posmarować patelnię olejem roślinnym przed każdym naleśnikiem lub tylko przed pierwszym. Smarowałem za każdym razem, aby na naleśnikach pojawiły się piękne plamy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż gotowe naleśniki jeden na drugim i podawaj. Udekoruj plasterkami owoców. Smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy