skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec naleśniki na wrzącej wodzie bez mleka? Bardzo proste! Ciasto ugniata się w ciągu kilku minut. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Jeśli używasz specjalnej samorosnącej mąki do naleśników i naleśników, nie musisz dodawać sody i soli. Syrop może pochodzić z dowolnej konserwacji domowej lub sklepowej. Mam Syrop z ananasa w puszkach.
Krok 2:
Przesiej mąkę przez sito do miski. Dodaj sól i wymieszaj.
Krok 3:
Podgrzej syrop owocowy, aż będzie ciepły. Przy ciągłym mieszaniu cienkim strumieniem wlej do mieszanki mąki, rozbijając wszystkie grudki. Ciasto okaże się dość lepkie-tak jest. Jeśli chcesz, możesz dodać trochę więcej cukru do ciasta. Mój syrop był wystarczająco słodki, więc miałem go dość.
Krok 4:
Mieszaj sodę w szklance wrzącej wody, aż się rozpuści.
Krok 5:
I ciągle mieszając wlej wrzącą wodę do ciasta.
Krok 6:
Wlej olej roślinny, wszystko wymieszaj. Pozostaw ciasto na 15 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie lekko zgęstnieje, ponieważ gluten zostanie uwolniony z mąki. Gotowe ciasto powinno być lekko lepkie, płynne i jednorodne.
Krok 7:
Gdy ciasto się zaparzy, upiecz naleśniki na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Możesz posmarować patelnię olejem roślinnym przed każdym naleśnikiem lub tylko przed pierwszym. Smarowałem za każdym razem, aby na naleśnikach pojawiły się piękne plamy.
Krok 8:
Ułóż gotowe naleśniki jeden na drugim i podawaj. Udekoruj plasterkami owoców. Smacznego!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g