skład / składniki
gotowanie krok po kroku
bardzo prosty przepis kulinarny zraz ziemniaczany z pewnością zna każdy miłośnik kuchni białoruskiej. To danie jest przygotowywane szybko z produktów, które zawsze są w lodówce. Takie jedzenie zachwyci wielu wegetarian. Ziemniaki myjemy i obieramy, a następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Zagnieść ziemniaki na puree, dodając masło. Gdy puree ostygnie, wbij do niego świeże jajko kurze. Następnie przygotowujemy nadzienie dla zraz. Aby to zrobić, posiekaj obraną główkę cebuli i smaż na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta. Następnie wymieszaj z dwoma drobno posiekanymi jajkami kurzymi na twardo. Sól nadzienia do smaku. Z puree ziemniaczanego robimy ciasta, na środku których kładziemy nadzienie, składamy na pół i ściskamy krawędzie tak, aby przypominały kotlety. Zrazy ziemniaczane obtaczamy w mące i smażymy na oleju roślinnym. Podawaj gotowe zrazy ze śmietaną i ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g