Bigus klasyczny z wędzonkami

pyszne i eleganckie bigos na obiad dla rodziny! Danie z po prostu nie do przekazania smakiem szynki i kiszonej kapusty, doprawione różnymi przyprawami i ziołami, będzie dobrym wyborem na domowy obiad!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 7 g
tłuszcze 52 % 12 g
węglowodany 17 % 4 g
173 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wybieramy niezbędne produkty do przygotowania naszego pysznego dania i myjemy kiszoną kapustę wodą przez durszlak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej patelnię na kuchence z dodanym do niej olejem roślinnym, pokrój losowo cebulę dwóch rodzajów i wyślij ją na patelnię.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mieszając podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażoną cebulę wkładamy do osobnej miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój boczek z szynką na kawałki i włóż na patelnię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mieszając lekko usmaż szynkę z boczkiem, jeśli to konieczne, dodaj olej roślinny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż boczek z szynką w osobnym pojemniku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj trochę oleju roślinnego na patelnię i rozsmaruj kiszoną kapustę, której nie zapomnij wymieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po 10 minutach dodaj 150 gr. wodę i dusić kapustę, aż całkowicie się zagotuje.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj do kapusty smażoną cebulę, koncentrat pomidorowy, boczek z szynką, drobno posiekany czosnek i pieprz do smaku, dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż danie będzie całkowicie ugotowane przez kolejne 10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż przygotowane danie na talerzu, posyp ziołami kolendry na wierzchu i podawaj. Smacznego dla wszystkich!

kiedy nie wiesz co ugotować na obiad? Radzę zrobić bardzo proste danie-duszoną kapustę o Smaku wędzonego mięsa, która zachwyci Twoich najbliższych i krewnych!
Bigus z kiszoną i świeżą kapustą to danie tradycyjnej kuchni polskiej, choć podobno swój wygląd zawdzięcza litewskim kucharzom. Początkowo proces przygotowania bigusa był dość trudny i trwał kilka dni.
nowoczesne gospodynie domowe nie mogą sobie pozwolić na taką ilość czasu, dlatego klasyczny przepis na gotowanie zajmuje około półtorej godziny, jeśli początkowo gotujemy świeże mięso.
wędzone mięso nadaje bigusowi szczególny smak i można je wzmocnić białym wytrawnym winem. Jeśli nie chcesz używać alkoholu, zastąp jego objętość zwykłą wodą. Pyszne, satysfakcjonujące i bardzo proste!
Bigus jest dobry do gotowania po wakacjach, kiedy małe kawałki różnych wędzonych wędlin pozostają z obfitego stołu-a mięso pójdzie do pracy i nie będą wymagane dodatkowe koszty.
ale wszystkie te kulinarne poszukiwania są możliwe i proste, gdy masz kiszoną kapustę w lodówce, bez niej bigos nie będzie bigusem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal / 100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy