skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Wybieramy niezbędne produkty do przygotowania naszego pysznego dania i myjemy kiszoną kapustę wodą przez durszlak.
Krok 2:

Podgrzej patelnię na kuchence z dodanym do niej olejem roślinnym, pokrój losowo cebulę dwóch rodzajów i wyślij ją na patelnię.
Krok 3:

Mieszając podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta.
Krok 4:

Smażoną cebulę wkładamy do osobnej miski.
Krok 5:

Pokrój boczek z szynką na kawałki i włóż na patelnię.
Krok 6:

Mieszając lekko usmaż szynkę z boczkiem, jeśli to konieczne, dodaj olej roślinny.
Krok 7:

Rozłóż boczek z szynką w osobnym pojemniku.
Krok 8:

Dodaj trochę oleju roślinnego na patelnię i rozsmaruj kiszoną kapustę, której nie zapomnij wymieszać.
Krok 9:

Po 10 minutach dodaj 150 gr. wodę i dusić kapustę, aż całkowicie się zagotuje.
Krok 10:

Dodaj do kapusty smażoną cebulę, koncentrat pomidorowy, boczek z szynką, drobno posiekany czosnek i pieprz do smaku, dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż danie będzie całkowicie ugotowane przez kolejne 10 minut.
Krok 11:

Rozłóż przygotowane danie na talerzu, posyp ziołami kolendry na wierzchu i podawaj. Smacznego dla wszystkich!
kiedy nie wiesz co ugotować na obiad? Radzę zrobić bardzo proste danie-duszoną kapustę o Smaku wędzonego mięsa, która zachwyci Twoich najbliższych i krewnych!
Bigus z kiszoną i świeżą kapustą to danie tradycyjnej kuchni polskiej, choć podobno swój wygląd zawdzięcza litewskim kucharzom. Początkowo proces przygotowania bigusa był dość trudny i trwał kilka dni.
nowoczesne gospodynie domowe nie mogą sobie pozwolić na taką ilość czasu, dlatego klasyczny przepis na gotowanie zajmuje około półtorej godziny, jeśli początkowo gotujemy świeże mięso.
wędzone mięso nadaje bigusowi szczególny smak i można je wzmocnić białym wytrawnym winem. Jeśli nie chcesz używać alkoholu, zastąp jego objętość zwykłą wodą. Pyszne, satysfakcjonujące i bardzo proste!
Bigus jest dobry do gotowania po wakacjach, kiedy małe kawałki różnych wędzonych wędlin pozostają z obfitego stołu-a mięso pójdzie do pracy i nie będą wymagane dodatkowe koszty.
ale wszystkie te kulinarne poszukiwania są możliwe i proste, gdy masz kiszoną kapustę w lodówce, bez niej bigos nie będzie bigusem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal / 100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g


