Nalistniki ze śmietaną

Miękkie i słodkie, duszone w śmietanie... Bardzo smaczne! Wszyscy kochają nalistniki, zwłaszcza z twarogiem. Naleśniki są cienkie, nadzienie jest delikatne, po prostu niesamowicie smaczne! Prawdziwe arcydzieło kuchni ukraińskiej i białoruskiej.
olgaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 27 % 11 g
węglowodany 54 % 22 g
221 kcal
IG: 9 / 14 / 77

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 50 min

1. Za pomocą blendera ubij jajka z cukrem i solą w mocną pianę. Wlej podgrzane mleko i przesiej mąkę razem z sodą. Wymieszaj składniki, aż będą gładkie za pomocą blendera. Wlej sok z cytryny, wymieszaj, wlej olej roślinny.

wlej ciasto na gorącą patelnię wysmarowaną olejem roślinnym i rozprowadź na powierzchni, przechylając patelnię w prawo i lewo. Smażyć z obu stron na średnim ogniu, aż pojawi się złoty kolor.

2. Czas przygotować nadzienie:
- rodzynki zalewamy ciepłą przegotowaną wodą, odstawiamy na 5-10 minut;
- rozłóż twaróg w głębokiej misce;
- rozbijamy jajka;
- dodajemy cukier zwykły i waniliowy, mieszamy (aby masa nie była ziarnista, można ją ubić blenderem);
- spuść wodę z rodzynek, dobrze wyciśnij cały płyn;
- dodaj rodzynki do masy twarogowej, ponownie wymieszaj.

owijamy nadzienie w schłodzone naleśniki w dowolny dogodny sposób, na przykład: kroimy naleśnik na 4 części, rozprowadzamy nadzienie na środku każdego trójkąta i zwijamy mały piękny nalistnik. Zostawiamy jeden cały naleśnik.

na dnie głębokiej formy posmarowanej masłem kładziemy cały naleśnik, który również smarujemy masłem. Na wierzch układamy gotowe nalistniki, smarujemy każdą warstwę olejem i posypujemy cukrem, polewamy kwaśną śmietaną. Zamykamy formę pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu w śmietanie w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 1 godzinę (śmietana powinna zacząć się gotować). Wyłącz ogrzewanie i pozostaw formę z nalistnikami w piekarniku na kolejne 15-20 minut.

Nalistniki w ciepłej formie podajemy na stole, polewając kwaśną śmietaną i miodem lub dekorując je w inny sposób - według własnego gustu! Jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy