skład / składniki
metoda gotowania
1. Za pomocą blendera ubij jajka z cukrem i solą w mocną pianę. Wlej podgrzane mleko i przesiej mąkę razem z sodą. Wymieszaj składniki, aż będą gładkie za pomocą blendera. Wlej sok z cytryny, wymieszaj, wlej olej roślinny.
wlej ciasto na gorącą patelnię wysmarowaną olejem roślinnym i rozprowadź na powierzchni, przechylając patelnię w prawo i lewo. Smażyć z obu stron na średnim ogniu, aż pojawi się złoty kolor.
2. Czas przygotować nadzienie:
- rodzynki zalewamy ciepłą przegotowaną wodą, odstawiamy na 5-10 minut;
- rozłóż twaróg w głębokiej misce;
- rozbijamy jajka;
- dodajemy cukier zwykły i waniliowy, mieszamy (aby masa nie była ziarnista, można ją ubić blenderem);
- spuść wodę z rodzynek, dobrze wyciśnij cały płyn;
- dodaj rodzynki do masy twarogowej, ponownie wymieszaj.
owijamy nadzienie w schłodzone naleśniki w dowolny dogodny sposób, na przykład: kroimy naleśnik na 4 części, rozprowadzamy nadzienie na środku każdego trójkąta i zwijamy mały piękny nalistnik. Zostawiamy jeden cały naleśnik.
na dnie głębokiej formy posmarowanej masłem kładziemy cały naleśnik, który również smarujemy masłem. Na wierzch układamy gotowe nalistniki, smarujemy każdą warstwę olejem i posypujemy cukrem, polewamy kwaśną śmietaną. Zamykamy formę pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu w śmietanie w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 1 godzinę (śmietana powinna zacząć się gotować). Wyłącz ogrzewanie i pozostaw formę z nalistnikami w piekarniku na kolejne 15-20 minut.
Nalistniki w ciepłej formie podajemy na stole, polewając kwaśną śmietaną i miodem lub dekorując je w inny sposób - według własnego gustu! Jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g