skład / składniki
gotowanie krok po kroku
nasze gusta i upodobania żywieniowe zmieniają się w czasie. Myślę, że to nie jest tajemnica dla nikogo. Więc wcześniej nie lubiłem takiego warzywa jak bakłażan i żadnych potraw, w których był używany nawet w najmniejszych ilościach. Z biegiem czasu bakłażan zamienił się w mój fetysz i po prostu nie rozumiem mojego życia bez niego. Znam wiele przepisów kulinarnych na jego przygotowanie, ale jednym z moich ulubionych jest bakłażan smażony z czosnkiem. Jak to ugotować? Zaraz ci powiem. Zaczynamy od tego, że dobrze myjemy bakłażany, uwalniamy z zielonego "tyłka" i kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Następnie posolić warzywa do smaku i pozostawić na 30 minut, aby uzyskać sól. Po tym czasie myjemy bakłażany, suszymy je. Teraz stawiamy patelnię na średnim ogniu, wlewamy olej roślinny i smażymy warzywa przez minutę lub dwie z każdej strony. Następnie drobno posiekaj zioła, drobno posiekaj cebulę, trzy czosnek, wymieszaj wszystko razem. Kładziemy tę masę na ugotowanych bakłażanach i zwijamy je rurką. Kładziemy rurki na naczyniu i podajemy do stołu. Można je spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g