kremowy sos serowy z parmezanem i mąką
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
umieść patelnię na średnim ogniu, roztop masło. Dodaj mąkę i mieszaj, aż będzie gładka. Masa powinna stopniowo przybierać brązowy kolor.
dodaj śmietanę i wymieszaj całą masę, aby nie powstały grudki. Doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie dodaj starty ser i wymieszaj. Poczekaj, aż ser się rozpuści. Kremowy sos serowy jest gotowy do użycia! Możesz przyprawić nim spaghetti, możesz podać placki ziemniaczane lub kotlety warzywne. Możesz kotlety mięsne i tak dalej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g