kremowy sos serowy z parmezanem i mąką

odkrywasz nowe smaki? Spróbuj tego sosu! Szczególnie dobry z makaronem)
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 11 g
tłuszcze 67 % 33 g
węglowodany 10 % 5 g
375 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

umieść patelnię na średnim ogniu, roztop masło. Dodaj mąkę i mieszaj, aż będzie gładka. Masa powinna stopniowo przybierać brązowy kolor.

dodaj śmietanę i wymieszaj całą masę, aby nie powstały grudki. Doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie dodaj starty ser i wymieszaj. Poczekaj, aż ser się rozpuści. Kremowy sos serowy jest gotowy do użycia! Możesz przyprawić nim spaghetti, możesz podać placki ziemniaczane lub kotlety warzywne. Możesz kotlety mięsne i tak dalej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g

Podobne przepisy