Sałatka z paluszkami krabowymi, ogórkami i pieczarkami

zapach i smak świeżych ogórków i zieleni przywoła wspomnienia lata. Łatwa w przygotowaniu sałatka i zdrowa.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 5 g
tłuszcze 50 % 9 g
węglowodany 22 % 4 g
112 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój pieczarki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podsmaż cebulę i pieczarki do miękkości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój paluszki krabowe w paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój jajka w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj natkę pietruszki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój świeże ogórki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj majonez, sól, wszystko wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

Nie wiem, skąd wzięła się nazwa sałatki – Alenka, może wymyśliła ją Alenka, dlatego ją nazwali, no cóż, specjalne podziękowania dla niej. Podobała mi się ta sałatka z łatwością przygotowania i faktem, że zimą tak bardzo chcę świeżych letnich sałatek, a ogórki i pietruszka obecne w sałatce po prostu zaspokajają tę potrzebę.

wcześniej ugotuj jajka i wstaw do lodówki.
pieczarki obrać, pokroić w kostkę. Obierz i posiekaj cebulę.
wlej olej roślinny na patelnię, usmaż cebulę, dodaj pieczarki i smaż przez 10 minut, aż pieczarki będą gotowe. Następnie odcedź olej i pozostaw grzyby do ostygnięcia z cebulą.
pokrój paluszki krabowe w paski.
pokrój jajka w kostkę.
umyj natkę pietruszki, posiekaj.
świeże ogórki również opłucz, obierz i pokrój w kostkę.
wymieszaj wszystkie składniki, dodaj majonez i wymieszaj. Spróbuj sałatki, jeśli potrzebujesz soli, jeśli tak, dodaj sól. Połóż sałatkę Alenka na talerzu.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici są soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy