skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Pokrój pieczarki.
Krok 3:
Posiekaj cebulę.
Krok 4:
Podsmaż cebulę i pieczarki do miękkości.
Krok 5:
Pokrój paluszki krabowe w paski.
Krok 6:
Pokrój jajka w kostkę.
Krok 7:
Posiekaj natkę pietruszki.
Krok 8:
Pokrój świeże ogórki.
Krok 9:
Dodaj majonez, sól, wszystko wymieszaj.
Krok 10:
Smacznego!
Nie wiem, skąd wzięła się nazwa sałatki – Alenka, może wymyśliła ją Alenka, dlatego ją nazwali, no cóż, specjalne podziękowania dla niej. Podobała mi się ta sałatka z łatwością przygotowania i faktem, że zimą tak bardzo chcę świeżych letnich sałatek, a ogórki i pietruszka obecne w sałatce po prostu zaspokajają tę potrzebę.
wcześniej ugotuj jajka i wstaw do lodówki.
pieczarki obrać, pokroić w kostkę. Obierz i posiekaj cebulę.
wlej olej roślinny na patelnię, usmaż cebulę, dodaj pieczarki i smaż przez 10 minut, aż pieczarki będą gotowe. Następnie odcedź olej i pozostaw grzyby do ostygnięcia z cebulą.
pokrój paluszki krabowe w paski.
pokrój jajka w kostkę.
umyj natkę pietruszki, posiekaj.
świeże ogórki również opłucz, obierz i pokrój w kostkę.
wymieszaj wszystkie składniki, dodaj majonez i wymieszaj. Spróbuj sałatki, jeśli potrzebujesz soli, jeśli tak, dodaj sól. Połóż sałatkę Alenka na talerzu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici są soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g