skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka w sosie pomidorowym? Przygotuj niezbędne składniki. Będziesz potrzebował piersi z kurczaka i udka. Ale zgodnie z tym przepisem możesz gotować nie tylko udka i filety, ale także inne części kurczaka, na przykład podudzia, ćwiartki. W razie potrzeby rozmrozić mięso, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki.
Krok 2:
Umyj części kurczaka, obierz je z folii i odetnij nadmiar tłuszczu. Pokrój mięso na średnie porcje.
Krok 3:
Przenieś części kurczaka do rondla o odpowiedniej wielkości z grubym dnem i zalej 300 ml wody. Umieść patelnię na średnim ogniu. Gdy się zagotuje, zmniejsz ciepło do minimum i gotuj bulion przez około 15 minut, od czasu do czasu usuwając powstałą pianę.
Krok 4:
Odcedź bulion do osobnego pojemnika (w przyszłości można go użyć do zrobienia zupy). Wlej 250 ml czystej zimnej wody do rondla. Weź wodę wysokiej jakości, filtrowaną lub butelkowaną o neutralnym smaku. Lepiej nie używać kranu, ponieważ nada potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
Krok 5:
Dodaj keczup do garnka i gotuj zawartość na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut od czasu do czasu obracając kurczaka. Keczup można zastąpić sosem pomidorowym, który należy najpierw rozcieńczyć w filiżance przegotowaną zimną wodą.
Krok 6:
Obierz ząbki czosnku, przepuść je przez prasę i wyślij na patelnię. W razie potrzeby posmakuj i dosol. Jeśli chcesz, dodaj gotowe przyprawy do kurczaka. W takim przypadku przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Jeśli w mieszance jest już sól, weź to pod uwagę podczas soli mięsa, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie. Dusić naczynie przez kolejne 3 minuty i zdjąć z ognia. Duszony kurczak można podawać z dowolnym dodatkiem lub warzywami. Przed podaniem posyp potrawę posiekanymi ziołami.
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g