kurczak w sosie pomidorowym

wspaniały smak przy minimalnej ilości składników. Większość potraw, które przygotowuję, jest wieloskładnikowa. Czasami jednak pomijam proste przepisy na dania raz-dwa-trzy. A ten przepis to taki przypadek. Kurczak okazuje się dietetyczny, soczysty, miękki. Podawaj z dowolnym dodatkiem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 68 % 17 g
tłuszcze 28 % 7 g
węglowodany 4 % 1 g
138 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka w sosie pomidorowym? Przygotuj niezbędne składniki. Będziesz potrzebował piersi z kurczaka i udka. Ale zgodnie z tym przepisem możesz gotować nie tylko udka i filety, ale także inne części kurczaka, na przykład podudzia, ćwiartki. W razie potrzeby rozmrozić mięso, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj części kurczaka, obierz je z folii i odetnij nadmiar tłuszczu. Pokrój mięso na średnie porcje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś części kurczaka do rondla o odpowiedniej wielkości z grubym dnem i zalej 300 ml wody. Umieść patelnię na średnim ogniu. Gdy się zagotuje, zmniejsz ciepło do minimum i gotuj bulion przez około 15 minut, od czasu do czasu usuwając powstałą pianę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odcedź bulion do osobnego pojemnika (w przyszłości można go użyć do zrobienia zupy). Wlej 250 ml czystej zimnej wody do rondla. Weź wodę wysokiej jakości, filtrowaną lub butelkowaną o neutralnym smaku. Lepiej nie używać kranu, ponieważ nada potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj keczup do garnka i gotuj zawartość na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut od czasu do czasu obracając kurczaka. Keczup można zastąpić sosem pomidorowym, który należy najpierw rozcieńczyć w filiżance przegotowaną zimną wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz ząbki czosnku, przepuść je przez prasę i wyślij na patelnię. W razie potrzeby posmakuj i dosol. Jeśli chcesz, dodaj gotowe przyprawy do kurczaka. W takim przypadku przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Jeśli w mieszance jest już sól, weź to pod uwagę podczas soli mięsa, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie. Dusić naczynie przez kolejne 3 minuty i zdjąć z ognia. Duszony kurczak można podawać z dowolnym dodatkiem lub warzywami. Przed podaniem posyp potrawę posiekanymi ziołami.

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy