skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Aby przygotować kawior z cukinii i bakłażana na zimę, weź następujące produkty: cukinia, bakłażan, marchew, cebula, czosnek, koncentrat pomidorowy, olej słonecznikowy, sól, mielony czarny pieprz, mielona kolendra, suszona pietruszka.
Krok 2:

Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy. Pokrój cebulę w półpierścienie. Smażyć na małym ogniu, aż będzie miękki.
Krok 3:

Bakłażany opłucz, obierz, pokrój w kostkę. Dodaj do smażonej cebuli.
Krok 4:

Dodaj cukinię pokrojoną w kostkę. Jeśli cukinia nie jest bardzo młoda, najpierw usuń nasiona i obierz.
Krok 5:

Następnie dodaj startą marchewkę. Trochę solić, aby warzywa wypuściły sok. Dobrze wymieszaj. Przykryj, gotuj na wolnym ogniu przez 40-50 minut, aż wszystkie składniki będą gotowe, na małym ogniu. Mieszaj okresowo.
Krok 6:

Gdy warzywa będą miękkie, dodaj posiekany czosnek i koncentrat pomidorowy. Dobrze wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut. Dopraw solą, mielonym czarnym pieprzem, mieloną kolendrą, suszoną natką pietruszki.
Krok 7:

Kawior z bakłażana cukinii jest gotowy. Można go używać w tej formie.
Krok 8:

Lub zmielić w blenderze. Na tym etapie kawior z cukinii i bakłażana należy dodać ocet i przenieść do sterylizowanych słoików, zwinąć na zimę. Przepis jest wskazany z obliczeniem około 750 ml-1 litrowy słoik
Krok 9:

Smacznego!
mała wskazówka: lepiej zwinąć ten kawior w małe słoiki na zimę, nie więcej niż 0,5 litra. Ponieważ po otwarciu słoika kawior najlepiej jest szybko zjeść, może się dość szybko zepsuć (zwłaszcza jeśli ktoś z domu zapomniał o nim na noc na kuchennym stole).
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
Jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g

