kawior z cukinii i bakłażana na zimę

najsmaczniejszy kawior do domowych preparatów i nie tylko! Ugotuj pyszny kawior z bakłażana z cukinii zgodnie z tym przepisem i zachwyć swoje gospodarstwo domowe pysznym obiadem lub kolacją. Takiego kawioru nie kupisz w sklepie. Tak więc, podczas gdy sezon świeżych warzyw, cieszmy się zdrowym posiłkiem w pełni.
SvetlayaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 43 % 6 g
węglowodany 50 % 7 g
83 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować kawior z cukinii i bakłażana na zimę, weź następujące produkty: cukinia, bakłażan, marchew, cebula, czosnek, koncentrat pomidorowy, olej słonecznikowy, sól, mielony czarny pieprz, mielona kolendra, suszona pietruszka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy. Pokrój cebulę w półpierścienie. Smażyć na małym ogniu, aż będzie miękki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Bakłażany opłucz, obierz, pokrój w kostkę. Dodaj do smażonej cebuli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukinię pokrojoną w kostkę. Jeśli cukinia nie jest bardzo młoda, najpierw usuń nasiona i obierz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj startą marchewkę. Trochę solić, aby warzywa wypuściły sok. Dobrze wymieszaj. Przykryj, gotuj na wolnym ogniu przez 40-50 minut, aż wszystkie składniki będą gotowe, na małym ogniu. Mieszaj okresowo.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy warzywa będą miękkie, dodaj posiekany czosnek i koncentrat pomidorowy. Dobrze wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut. Dopraw solą, mielonym czarnym pieprzem, mieloną kolendrą, suszoną natką pietruszki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kawior z bakłażana cukinii jest gotowy. Można go używać w tej formie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Lub zmielić w blenderze. Na tym etapie kawior z cukinii i bakłażana należy dodać ocet i przenieść do sterylizowanych słoików, zwinąć na zimę. Przepis jest wskazany z obliczeniem około 750 ml-1 litrowy słoik

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

mała wskazówka: lepiej zwinąć ten kawior w małe słoiki na zimę, nie więcej niż 0,5 litra. Ponieważ po otwarciu słoika kawior najlepiej jest szybko zjeść, może się dość szybko zepsuć (zwłaszcza jeśli ktoś z domu zapomniał o nim na noc na kuchennym stole).

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

Jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować. 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy