udka z kurczaka z ryżem w piekarniku pieczone

pyszne, jasne, soczyste, apetyczne, dla całej rodziny! Pieczone udka z kurczaka z ryżem w piekarniku to obfite, kompletne danie natychmiast z przystawką. Gotuje się bez naszego udziału: włóż do piekarnika i poczekaj na wynik. Idealny do pysznego nakarmienia całej rodziny!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 45 % 10 g
węglowodany 18 % 4 g
138 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec udka z kurczaka z ryżem w piekarniku? Bardzo proste. Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Używając gotowej mieszanki przypraw, przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często sól i pieprz są już obecne w takich mieszankach, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie i przepełnienie naczynia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryż dokładnie spłucz do czystej wody. Możesz użyć dowolnego ryżu do smaku, okrągłego lub długoziarnistego, gotowanego na parze lub pilawu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Udka z kurczaka umyć, osuszyć i włożyć do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz czosnek i przepuść przez prasę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp kurczaka przyprawami do kurczaka, solą i mielonym pieprzem. Wlać 3 łyżki. l olej roślinny, dodaj czosnek. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw do marynowania na 1 godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas marynowania kurczaka rozgrzej pozostały olej roślinny na patelni. Ułóż marchewki i smaż, mieszając na średnim ogniu, aż będą miękkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj umyty ryż na patelnię i wymieszaj z marchewką. Sól, pieprz i ponownie wymieszaj. Smaż wszystko razem, mieszając, jeszcze 2-3 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W naczyniu do pieczenia umieść ryż z marchewką i spłaszcz. Wskazane jest, aby wziąć formę z wysokimi bokami, ponieważ ryż zwiększa rozmiar podczas pieczenia. Miałem duży kształt i ryż rozprowadzony cienką warstwą, więc ten kształt wystarczył.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Delikatnie napełnij ryż czystą wodą. Woda może potrzebować trochę więcej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż marynowane podudzia na wierzchu. Powinny być w wodzie do około połowy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 1-1, 5 godziny. Radzę również położyć kawałek folii lub pergaminu pod formą. Po 50 minutach sprawdź ryż pod kątem gotowości i wody. W razie potrzeby delikatnie dodaj trochę więcej wody i piecz, aż ryż się ugotuje. Określ czas i temperaturę za pomocą piekarnika.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie zdejmij folię i wróć formę do piekarnika i piecz przez kolejne 10-15 minut, aż kurczak pokryje się złotą skórką. Jeśli istnieje tryb grillowania, lepiej go włączyć. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przeczytaj artykuł o tym, jak najlepiej używać folii do gotowania folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym . Zawiera wiele niezbędnych informacji, wskazówek i hacków życia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g

Podobne przepisy