skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec udka z kurczaka z ryżem w piekarniku? Bardzo proste. Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Używając gotowej mieszanki przypraw, przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często sól i pieprz są już obecne w takich mieszankach, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie i przepełnienie naczynia.
Krok 2:
Ryż dokładnie spłucz do czystej wody. Możesz użyć dowolnego ryżu do smaku, okrągłego lub długoziarnistego, gotowanego na parze lub pilawu.
Krok 3:
Udka z kurczaka umyć, osuszyć i włożyć do miski.
Krok 4:
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 5:
Obierz czosnek i przepuść przez prasę.
Krok 6:
Posyp kurczaka przyprawami do kurczaka, solą i mielonym pieprzem. Wlać 3 łyżki. l olej roślinny, dodaj czosnek. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw do marynowania na 1 godzinę.
Krok 7:
Podczas marynowania kurczaka rozgrzej pozostały olej roślinny na patelni. Ułóż marchewki i smaż, mieszając na średnim ogniu, aż będą miękkie.
Krok 8:
Dodaj umyty ryż na patelnię i wymieszaj z marchewką. Sól, pieprz i ponownie wymieszaj. Smaż wszystko razem, mieszając, jeszcze 2-3 minuty.
Krok 9:
W naczyniu do pieczenia umieść ryż z marchewką i spłaszcz. Wskazane jest, aby wziąć formę z wysokimi bokami, ponieważ ryż zwiększa rozmiar podczas pieczenia. Miałem duży kształt i ryż rozprowadzony cienką warstwą, więc ten kształt wystarczył.
Krok 10:
Delikatnie napełnij ryż czystą wodą. Woda może potrzebować trochę więcej.
Krok 11:
Ułóż marynowane podudzia na wierzchu. Powinny być w wodzie do około połowy.
Krok 12:
Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 1-1, 5 godziny. Radzę również położyć kawałek folii lub pergaminu pod formą. Po 50 minutach sprawdź ryż pod kątem gotowości i wody. W razie potrzeby delikatnie dodaj trochę więcej wody i piecz, aż ryż się ugotuje. Określ czas i temperaturę za pomocą piekarnika.
Krok 13:
Następnie zdejmij folię i wróć formę do piekarnika i piecz przez kolejne 10-15 minut, aż kurczak pokryje się złotą skórką. Jeśli istnieje tryb grillowania, lepiej go włączyć. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przeczytaj artykuł o tym, jak najlepiej używać folii do gotowania folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym . Zawiera wiele niezbędnych informacji, wskazówek i hacków życia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g