skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec mięso po kapitańsku w piekarniku z ziemniakami? Przygotuj niezbędne składniki. Mięso pasuje do każdego, wziąłem wieprzowinę. Weź ser wysokiej jakości, naturalny, bez substytutów tłuszczów mlecznych. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Możesz użyć tylko śmietany lub tylko majonezu.
Krok 2:
Weź odpowiednie naczynie do pieczenia. Posmaruj go niewielką ilością oleju roślinnego.
Krok 3:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
Krok 4:
Połóż połowę całej cebuli na dnie formy.
Krok 5:
Umyj wieprzowinę, osusz, pokrój na kawałki o grubości 1 CM, JAK na kotletach. Do tego przepisu najlepiej nadaje się szyja lub łopatka — jest tam tłuszcz.
Krok 6:
Dobrze ubij mięso z obu stron. Aby sok mięsny nie rozlał się po całej kuchni, możesz przykryć mięso folią spożywczą lub torbą.
Krok 7:
Połóż mięso na cebuli. Lepiej jest, jeśli leży w jednej warstwie, więc Oblicz, jaki rozmiar wziąć kształt dla ilości mięsa.
Krok 8:
Posolić mięso.
Krok 9:
Pieprz, możesz również dodać ulubione przyprawy.
Krok 10:
Połóż drugą połowę cebuli na mięsie.
Krok 11:
Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w paski, tak jak na frytkach. Możesz go pokroić w inny sposób, ale w kapitański sposób oznacza to właśnie takie cięcie, w kostkach.
Krok 12:
Ułóż pokrojone ziemniaki w następnej warstwie.
Krok 13:
Sól i pieprz.
Krok 14:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 15:
Połącz śmietanę i majonez, dobrze wymieszaj.
Krok 16:
Dodaj do nich starty ser, ponownie wymieszaj.
Krok 17:
Rozłóż powstałą mieszaninę na ziemniakach.
Krok 18:
Rozłóż go dobrze, aby każdy ziemniak był przykryty czapką, to bardzo ważne!
Krok 19:
Piecz mięso z ziemniakami w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut. Gotowość określ gotowość ziemniaków - powinna stać się miękka i łatwa do przebicia nożem. Z góry tworzy się rumiana skorupa. Jeśli ziemniaki nie są jeszcze gotowe, a mięso jest już mocno zrumienione na wierzchu, przykryj formę folią i piecz do miękkości.
Krok 20:
Wyjmij gotowe danie z piekarnika, ostudź trochę. Rozłóż na talerzach i podawaj.
Krok 21:
Dobrym dodatkiem do takiego mięsa będą świeże warzywa lub sałatka z nich. Smacznego!
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g