mięso po kapitańsku w piekarniku z ziemniakami

na świąteczny stół lub na kolację dla całej rodziny, pyszne! Noworoczne mięso z ziemniakami po kapitańsku w piekarniku - dalekowschodnia wersja gotowania ulubionego francuskiego mięsa wszystkich. Chociaż przepisy są podobne pod wieloma względami, istnieją różnice, które sprawiają, że to danie jest wyjątkowe!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 8 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 34 % 10 g
168 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec mięso po kapitańsku w piekarniku z ziemniakami? Przygotuj niezbędne składniki. Mięso pasuje do każdego, wziąłem wieprzowinę. Weź ser wysokiej jakości, naturalny, bez substytutów tłuszczów mlecznych. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Możesz użyć tylko śmietany lub tylko majonezu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź odpowiednie naczynie do pieczenia. Posmaruj go niewielką ilością oleju roślinnego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż połowę całej cebuli na dnie formy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj wieprzowinę, osusz, pokrój na kawałki o grubości 1 CM, JAK na kotletach. Do tego przepisu najlepiej nadaje się szyja lub łopatka — jest tam tłuszcz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze ubij mięso z obu stron. Aby sok mięsny nie rozlał się po całej kuchni, możesz przykryć mięso folią spożywczą lub torbą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż mięso na cebuli. Lepiej jest, jeśli leży w jednej warstwie, więc Oblicz, jaki rozmiar wziąć kształt dla ilości mięsa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posolić mięso.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pieprz, możesz również dodać ulubione przyprawy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż drugą połowę cebuli na mięsie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w paski, tak jak na frytkach. Możesz go pokroić w inny sposób, ale w kapitański sposób oznacza to właśnie takie cięcie, w kostkach.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż pokrojone ziemniaki w następnej warstwie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Sól i pieprz.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Połącz śmietanę i majonez, dobrze wymieszaj.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj do nich starty ser, ponownie wymieszaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż powstałą mieszaninę na ziemniakach.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozłóż go dobrze, aby każdy ziemniak był przykryty czapką, to bardzo ważne!

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Piecz mięso z ziemniakami w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut. Gotowość określ gotowość ziemniaków - powinna stać się miękka i łatwa do przebicia nożem. Z góry tworzy się rumiana skorupa. Jeśli ziemniaki nie są jeszcze gotowe, a mięso jest już mocno zrumienione na wierzchu, przykryj formę folią i piecz do miękkości.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wyjmij gotowe danie z piekarnika, ostudź trochę. Rozłóż na talerzach i podawaj.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Dobrym dodatkiem do takiego mięsa będą świeże warzywa lub sałatka z nich. Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy