Yellowtail (lacedra) w piekarniku

rodzina będzie zachwycona soczystym żółtym ogonem pieczonym w piekarniku! Bardzo delikatna i pachnąca ryba! Yellowtail świetnie komponuje się z dodatkiem ryżu lub warzyw.
gartsunAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 18 g
tłuszcze 26 % 7 g
węglowodany 7 % 2 g
141 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min
ryby należy wypatroszyć, wyjąć wnętrzności i wyciąć skrzela, spłukać pod bieżącą wodą i dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Płetwy należy odciąć nożyczkami.

zetrzyj umytą i wysuszoną tuszę żółtego ogona solą morską i świeżo zmieloną mieszanką papryki ze wszystkich stron, nie zapominając o wnętrzu. Umyj pietruszkę i drobno posiekaj. Grubo posiekaj cebulę. Wypełnij brzuch żółtogoniasty ziołami i cebulą. Delikatnie zszyj brzuch nitkami. Możesz po prostu owinąć samą rybę nitkami. Z połowy cytryny musisz odciąć kilka cienkich kółek. Wykonaj 4 nacięcia po jednej stronie ryby. Przygotowane krążki cytryny, przeciąć na pół i włożyć do nacięć. Wyciśnij resztę cytryny i odcedź świeży przez sitko. Wymieszaj sok z cytryny z łyżką oliwy z oliwek i posmaruj całą tuszę rybną powstałą mieszanką.

połóż rybę na podwójnie złożonej folii i uszczelnij ze wszystkich stron, aby sok powstały podczas pieczenia ryby nie mógł wypłynąć.

Przenieś zapieczętowaną rybę na blachę do pieczenia i umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz przez 30 minut, a następnie delikatnie otwórz folię, pozwalając w ten sposób rybie lekko się zrumienić. Piecz lekko otwartą rybę przez kolejne 5 minut. Ostrożnie przenieś gotową rybę na piękne danie, udekoruj ziołami i cytryną i podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Lacedra Yellowtail - 146   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy