stek z dorsza w folii z czosnkiem i pomarańczami

przepyszna ryba pieczona z przyprawami. Pachnące, smaczne, soczyste! Pyszne steki rybne-soczyste, delikatne, dosłownie rozpływające się w ustach. A jednocześnie wcale nie tłuste. Spróbuj gotować-ryba okazuje się naprawdę aromatyczna i smaczna.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 14 g
tłuszcze 30 % 7 g
węglowodany 9 % 2 g
199 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

jak upiec stek z dorsza w folii z czosnkiem i pomarańczami?

1. Dobrze oczyść rybę, usuwając wszystkie niepotrzebne części, umyj. Pokrój na porcje (około 2 cm grubości), Mam 5 sztuk. Osusz każdy z nich ręcznikiem papierowym-nie powinno być nadmiaru wilgoci.
2. Pokrój folię na kawałki-tyle, ile masz porcji.
3. Na środku każdego prostokąta z folii umieść stek rybny (porcja).
4. Czosnek obrać i wycisnąć przez prasę, rozprowadzić na wszystkich stekach.
5. Posyp przyprawami i suszonymi ziołami: imbirem, kolendrą, koprem włoskim, miętą. Dodaj sól i skórkę pomarańczową. Ogólnie rzecz biorąc, możesz wybrać przyprawy według własnych upodobań, plasterki pomarańczy i skórkę można zastąpić cytryną.
6. Połóż małe kawałki masła i kawałek pomarańczy na stekach.
7. Szczelnie zawiń folię i pozostaw do marynowania na pół godziny.
8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
9. Gotuj rybę przez 20 minut.
10. Podawaj steki do stołu, dekorując ziołami. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

smacznego!

W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Koper włoski - 49   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Stek z dorsza - 204   kcal/100g

Podobne przepisy