skład / składniki
metoda gotowania
1. Jajka dzielimy na białka i żółtka, ubijamy białka mikserem do stabilnych mocnych szczytów, stopniowo dodajemy cukier (używamy połowy porcji), kontynuujemy ubijanie.
2. Ubij żółtka z pozostałym cukrem, aż zmienią kolor, staną się jaśniejsze.
3. Następnie łączymy obie masy, przesiewamy do nich mąkę, dodajemy skórkę z cytryny, delikatnie mieszamy, aby ciasto pozostało maksymalnie przewiewne.
4. Formę wykładamy folią, wlewamy do niej ciasto, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 30-40 minut, gotowość sprawdzamy drewnianą belką.
5. Schłodzić biszkopt na ruszcie, a następnie pokroić na 4 cienkie ciasta.
6. Wlej żelatynę do miski, napełnij zimną wodą, pozostaw na 10 minut.
7. Mascarpone rozprowadzamy w misce, wlewamy śmietanę, wlewamy cukier puder, ubijamy składniki blenderem.
8. Podgrzewaj żelatynę w kuchence mikrofalowej przez kilka sekund, aż całkowicie się rozpuści, w razie potrzeby ponownie podgrzej. Wlej żelatynę do kremowej masy twarogowej, wymieszaj.
9. W dzielonej formie o pożądanej średnicy układamy jedno ciasto, namaczamy je syropem, rozprowadzamy część kremu, przykrywamy drugim ciastem i w ten sposób zbieramy całe ciasto.
10. Wysyłamy formę do lodówki na 4 godziny, aż krem całkowicie stwardnieje.
11. Po upływie określonego czasu wyjmujemy ciasto z lodówki, przeciągamy nożem wzdłuż krawędzi, ostrożnie oddzielając ciasto od boków formy i wyjmujemy.
12. Wlej śmietanę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj, ale nie gotuj! W gorącej śmietanie rozprowadzamy masło i czekoladę, uprzednio połamaną na kawałki.
13. Wymieszaj lukier, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą, ostudź i zalej powierzchnię ciasta.
14. Wysyłamy do lodówki na 30-40 do stwardnienia glazury.
w razie potrzeby udekoruj ciasto owocami i podawaj.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g