skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mannik na ryazhenka? Przygotuj jedzenie. Aby ciasto dobrze wyrosło, upieczone i stało się bujne, składniki muszą mieć temperaturę pokojową, a sfermentowane mleko można nawet podgrzać. Dlatego wyjmij jajka i olej z wyprzedzeniem i podgrzej sfermentowane mleko z ciągłym mieszaniem na małym ogniu. Uważaj, sfermentowane produkty mleczne mogą się zwijać po podgrzaniu.
Krok 2:
Weź głęboką miskę i wlej do niej sfermentowane mleko. Wlej semolinę. Jego ilość powinna być równa objętości ryazhenka. Dlatego odmierz je jedną szklanką. Oznacza to, że na 500 ml ryazhenki musisz wziąć dwie szklanki kaszy manny o pojemności 250 ml.
Krok 3:
Dobrze wymieszaj semolinę z ryazhenką i pozostaw do pęcznienia na 30-40 minut.
Krok 4:
Po odpowiednim czasie ubij jajka do miski i ubij wszystko mikserem.
Krok 5:
Następnie dodaj proszek do pieczenia, cukier i jeszcze raz ubij wszystko, aż się rozpuści. Stanie się to dość szybko, ponieważ żywność była ciepła.
Krok 6:
Ostatnim składnikiem dodaj miękkie masło. Wybierając olej, zwróć uwagę na jego jakość i naturalność, powinien być zgodny z GOST i nie zawiera dodatków ziołowych. Wymieszaj ciasto mikserem, aż będzie gładkie, gładkie. Okaże się dość płynny, tak powinno być.
Krok 7:
Weź naczynie do pieczenia. Radziłbym użyć formy z otworem, aby manna była dobrze upieczona w środku. W razie potrzeby posmaruj go olejem roślinnym (nie musisz smarować silikonu). Wlej ciasto do formy.
Krok 8:
Piec mannę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 do 60 minut, w zależności od wielkości formy i funkcji piekarnika. Określ gotowość drewnianym szpikulcem — wyjdzie suchy ze środka ciasta. Całkowicie ostudź gotową mannę, a następnie wyjmij z formy.
Krok 9:
Podawaj mannę do stołu. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i nie tylko, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ryazhenka - 85 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g