skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto: ubij jajka z cukrem na puszystą białą masę przez 5-10 minut.
Krok 2:
Dodaj stopiony miód, wymieszaj.
Krok 3:
Połącz mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj, dodaj do masy jajecznej.
Krok 4:
Ubijaj do uzyskania gładkości.
Krok 5:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, posmaruj olejem, ułóż ciasto, wygładź szpatułką.
Krok 6:
Piec ciasto przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowość do sprawdzenia drewnianym szpikulcem.
Krok 7:
Krem: połącz mleko skondensowane i masło w temperaturze pokojowej, mieszaj trzepaczką, aż będzie gładkie.
Krok 8:
Ciasto: przyciąć krawędzie ciasta, pokroić na ćwiartki.
Krok 9:
Posmaruj wszystkie ciasta i ciasto na wierzchu i bokach kremem, włóż do lodówki na godzinę.
Krok 10:
Wyjmij ciasto, wyrównaj krem szpatułką.
Krok 11:
Udekoruj startą ciemną czekoladą. Możesz umieścić w lodówce do impregnacji na 4 godziny lub dłużej.
Krok 12:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g