miód na kefirze
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
za pomocą miksera wymieszaj cukier, kefir, miód i jajka. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do mieszanki. Podziel ciasto na 2 części i upiecz 2 ciasta w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (Czas pieczenia 30-35 minut). Schłodzić ciasta, każde ciasto pokroić na 2 części.
do śmietany wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem. Rodzynki zalać wrzącą wodą, osuszyć. Wyjmij gruszki z dżemu i drobno posiekaj.
na zimnych ciastach rozłóż krem-gruszki na wierzchu, krem-rodzynki na wierzchu itp. Pozostaw do namoczenia w lodówce na noc. Ciasto jest duże, ciężkie, delikatne i smaczne. Zobacz wideo szczegółowy przepis na przygotowanie i dekorowanie ciasta. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g