Fouagra z truflami

zaskocz swoich bliskich francuskimi potrawami! Kuchnia francuska podbiła więcej niż jednego miłośnika pysznego jedzenia. I każdy smakosz doceni specjalnie przygotowaną wątrobę tuczącej kaczki. Jeśli jeszcze nie próbowałeś fouagre, radzę nie odkładać tego przepisu w długiej szufladzie. A jeśli masz okazję zrobić ten przysmak z truflami, spróbuj! To nie jest tanie,ale warto!
hilja♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 12 g
tłuszcze 68 % 27 g
węglowodany 3 % 1 g
313 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 30 min

aby ugotować to niesamowicie smaczne danie, weź wątróbkę kaczki, usuń wszystkie filmy i żyły.

w naczyniu do pieczenia układamy wszystkie składniki, z wyjątkiem plasterków trufli, dokładnie mieszamy. Wysyłamy do lodówki na 1-2 godziny, aby wątroba miała czas na marynowanie.

pieczemy foagrę w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 10 minut. Konsystencja naczynia jest dość płynna, więc spuść nadmiar soku.

a teraz tworzymy przyszłe danie. Prostokątny kształt jest wyłożony folią spożywczą powyżej krawędzi boków. Rozłóż połowę pieczonej wątroby, umieść pokrojone trufle na wierzchu, cofając się o 2 cm od krawędzi, a powstałą warstwę pokryj resztą wątroby.
przykryj wierzch folią spożywczą i grubym papierem, wstępnie przyciętym do rozmiaru formy. Wkładamy pod prasę. Do prasy używam fasoli, rozprowadzając ją równomiernie na kartonie. Schłodzić godzinę.

zagotuj wcześniej odsączony sok na średnim ogniu i odcedź. Ostudzić, a następnie wlać na foagrę. Ponownie przykryj folią spożywczą i wyślij do lodówki na co najmniej godzinę.

pokrój w cienkie plasterki i podawaj z ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wątróbka jagnięca - 101   kcal/100g
  • Wołowina - 735   kcal/100g
  • Wątróbka gęsia - 412   kcal/100g
  • Wątróbka Kacza - 405   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g
  • Trufle świeże - 51   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Wino - 76   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g

Podobne przepisy