skład / składniki
gotowanie krok po kroku
bardzo prosty przepis na zapiekankę ziemniaczaną z grzybami należy do kategorii domowych potraw. To danie jest bardzo lubiane w mojej rodzinie, ponieważ można je jeść o każdej porze dnia. Aby przygotować zapiekankę, obierz ziemniaki, a następnie gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Z gotowanych ziemniaków robimy tłuczone ziemniaki, dodając jaja kurze i masło. Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie. Grzyby myjemy w wodzie i myjemy. Pieczarki kroimy na małe kawałki i smażymy na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek. Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem i posyp mąką. Rozłóż połowę puree na dnie formy równą warstwą. Na wierzchu kładziemy przygotowane pieczarki. Dla miłośników możesz dodać warstwę lekko smażonej cebuli. Następna warstwa to Pozostałe tłuczone ziemniaki. Posyp startym parmezanem na wierzchu i połóż kawałki masła. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut. Radzę nie stawiać zbyt wysoko, ponieważ ser może się rozgotować. Zapiekanka ziemniaczana z grzybami jest gotowa, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g