zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami klasyczna

obfita i pożywna zapiekanka ziemniaczana!
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 4 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 45 % 10 g
116 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

bardzo prosty przepis na zapiekankę ziemniaczaną z grzybami należy do kategorii domowych potraw. To danie jest bardzo lubiane w mojej rodzinie, ponieważ można je jeść o każdej porze dnia. Aby przygotować zapiekankę, obierz ziemniaki, a następnie gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Z gotowanych ziemniaków robimy tłuczone ziemniaki, dodając jaja kurze i masło. Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie. Grzyby myjemy w wodzie i myjemy. Pieczarki kroimy na małe kawałki i smażymy na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek. Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem i posyp mąką. Rozłóż połowę puree na dnie formy równą warstwą. Na wierzchu kładziemy przygotowane pieczarki. Dla miłośników możesz dodać warstwę lekko smażonej cebuli. Następna warstwa to Pozostałe tłuczone ziemniaki. Posyp startym parmezanem na wierzchu i połóż kawałki masła. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut. Radzę nie stawiać zbyt wysoko, ponieważ ser może się rozgotować. Zapiekanka ziemniaczana z grzybami jest gotowa, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy