ogórki po norwesku
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj ogórki, pokrój w cienkie plasterki.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój w pierścienie.
Krok 3:
Drobno posiekaj koperek.
Krok 4:
Zagotuj olej, ostudź.
Krok 5:
Przygotuj nadzienie: w wodzie rozpuść sól, cukier, ocet, dodaj olej.
Krok 6:
W misce wymieszaj ogórki z cebulą i koperkiem,dodaj nadzienie, wszystko wymieszaj i odstaw na 2 godziny. Mieszaj okresowo.
Krok 7:
W wysterylizowanych słoikach na dnie umieść liść laurowy, 2 ziarna pieprzu.Na wierzchu szczelnie napełnij warzywami, nadzieniem.
Krok 8:
Ustaw słoiki w garnku z wodą, przykryj pokrywkami, sterylizuj półlitrowe słoiki-10 minut,litrowe-15 minut.
Krok 9:
Słoiki zwiń na gorąco pokrywkami, Odwróć, przykryj kocem, aż ostygną.Następnie można przechowywać w temperaturze pokojowej.Pyszna sałatka, przygotowanie jest łatwe, spróbuj!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g