skład / składniki
metoda gotowania
znalazłem ten przepis kulinarny w książce wydanej za czasów ZSRR, ale z tego powodu nie pogorszył się, uwierz mi, nie wszystko, co było w tym czasie, jest złe. Podawaj te squashy w puszkach zimą, a będziesz bardzo zaskoczony ich smakiem. Podoba mi się też ich kształt – bardzo nietypowy. Jeśli pokroisz je wzdłuż na talerze, otrzymasz kwiaty do dekoracji sałatki lub innego jedzenia. Wydaje mi się, że takie oryginalne dekoracje można wykonać nie tylko w święta, ale także w dni powszednie.
bierzemy małe kabaczki o średnicy tylko 6-8 cm, nie więcej. Myjemy i usuwamy z nich resztki koloru i łodygę. W litrowym słoiku kładziemy zioła, czosnek, ¼ części strąka ostrej papryki, liść laurowy i liście wiśni. Kładziemy tam Kabaczek tak ciasno, jak to możliwe. Wlać gorącą marynatę. Do litrowego słoika do marynaty potrzebujemy 400-450 gr. Woda, sól - 1 łyżka stołowa i 2 łyżki 5% octu, wszystko zagotować i marynata jest gotowa. Ale wolę po prostu dodać wszystko do słoika i zalać wrzącą wodą i dodać ocet przed wirowaniem. Ale to od Ciebie zależy, jak postępować. Sterylizujemy słoiki przez 10 minut, zwijamy i schładzamy do góry nogami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Patisson - 18 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g