ogórki małosolne
skład / składniki
16
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj ogórki (najlepsze są małe korniszony o długości 5-8 cm). Wysuszyć. Przytnij końcówki.
2. Podziel czosnek na goździki i obierz (jeśli goździki są duże, wystarczy 5). Pokroić w plastry.
3. Dokładnie umyj warzywa (potrzebujemy czapek koperkowych-kwiatostany 3 szt. i 2 liście chrzanu).
4. Umieść ogórki w czystym rondlu, przeplatając je ziołami i czosnkiem.
5. W drugim rondlu rozcieńczyć marynatę. Dodaj sól, pieprz, liść laurowy do wody.
6. Podpal wodę i zagotuj.
7. Zalej ogórki wrzącą solanką. Przykryj patelnię ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia w ciepłym miejscu.
8. Następnego dnia lekko solone ogórki będą gotowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól jodowana - 0 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Liście dębu - 0 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g

