Ogórki Małosolne

marynujemy wieczorem, a rano możesz już jeść! Pyszne, chrupiące! Bardzo szybkie w przygotowaniu lekko solone ogórki. 15 minut-Czas na umieszczenie produktu w marynacie.
MelindochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 1 g
8 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

1. Umyj ogórki (najlepsze są małe korniszony o długości 5-8 cm). Wysuszyć. Przytnij końcówki.

2. Podziel czosnek na goździki i obierz (jeśli goździki są duże, wystarczy 5). Pokroić w plastry.

3. Dokładnie umyj warzywa (potrzebujemy czapek koperkowych-kwiatostany 3 szt. i 2 liście chrzanu).

4. Umieść ogórki w czystym rondlu, przeplatając je ziołami i czosnkiem.

5. W drugim rondlu rozcieńczyć marynatę. Dodaj sól, pieprz, liść laurowy do wody.

6. Podpal wodę i zagotuj.

7. Zalej ogórki wrzącą solanką. Przykryj patelnię ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia w ciepłym miejscu.

8. Następnego dnia lekko solone ogórki będą gotowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól jodowana - 0   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Liście dębu - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy