skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z kurczaka z kaszą manną? Przygotuj składniki. Możesz wziąć dowolne części kurczaka, niekoniecznie piersi. Najważniejsze, że nie ma kości i ścięgien. Weź średniej wielkości ziemniaki. Kasza manna-najlepiej mała. Olej roślinny - dowolny, ale rafinowany. Jajko umyć i osuszyć serwetkami.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
Krok 3:
Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w kostkę.
Krok 4:
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Krok 5:
Włóż filety z kurczaka do miski blendera i ubij, aż będą mielone. Zamiast blendera możesz przepuścić filety przez maszynę do mięsa.
Krok 6:
Dodaj ziemniaki i czosnek do mięsa. I ponownie ubij blenderem (lub przewiń przez maszynę do mięsa).
Krok 7:
Wbij surowe jajko do mielonego mięsa, dodaj zmielony czarny pieprz i sól. Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 8:
Na koniec dodaj semolinę do mielonego mięsa, wymieszaj i pozostaw na 20 minut, aby semolina pęczniała.
Krok 9:
Mokrymi rękami uformuj mielone kotlety średniej wielkości. Rozwałkuj kotlety ze wszystkich stron w kaszy manny. Możesz zastąpić semolinę bułką tartą.
Krok 10:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż kotlety z obu stron na złoty kolor.
Krok 11:
Podawaj kotlety na gorąco z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
te kotlety gotuję dość często. Ogólnie rzecz biorąc, do mięsa mielonego zwykle dodaje się cebulę, posiekaną z kurczakiem, ale zastąpiłem ją ziemniakami, aby pozbyć się smaku cebuli.
zagniatałem wszystko od razu w blenderze - więc szybciej i kotlety są bardziej jednorodne w konsystencji. Jeśli jednak potrzebujesz zwykłej struktury kotletów, lepiej zastąpić Blender maszynką do mięsa.
z filetów z piersi kotlety są bardziej dietetyczne, mniej kaloryczne, ale nie tak soczyste jak z innych części kurczaka. Aby jeszcze bardziej zmniejszyć zawartość kalorii w naczyniu, kotletów nie można smażyć, ale piec w piekarniku lub gotować na parze. A filet z kurczaka zastąpić całkowicie lub częściowo mięsem z indyka.
do mięsa mielonego można dodać dodatkową mieszankę przypraw do potraw z mięsa mielonego lub kurczaka. Odpowiednia jest mieszanka ziół prowansalskich. Do mięsa mielonego można również dodać musztardę dla smaku i trochę posiekanego koperku i / lub pietruszki.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g