kotlety z kurczaka z kaszą manną

bardzo smaczne, bardzo soczyste, bardzo delikatne, na co dzień! Kotlety z kurczaka z kaszą manną według tego przepisu są miękkie dzięki dodaniu surowych ziemniaków do mielonego mięsa. Są przygotowywane w ciągu kilku minut i mogą być podawane jako osobne danie lub z dowolnym dodatkiem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 16 g
tłuszcze 17 % 6 g
węglowodany 37 % 13 g
171 kcal
IG: 36 / 64 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z kurczaka z kaszą manną? Przygotuj składniki. Możesz wziąć dowolne części kurczaka, niekoniecznie piersi. Najważniejsze, że nie ma kości i ścięgien. Weź średniej wielkości ziemniaki. Kasza manna-najlepiej mała. Olej roślinny - dowolny, ale rafinowany. Jajko umyć i osuszyć serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Czosnek obrać i drobno posiekać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż filety z kurczaka do miski blendera i ubij, aż będą mielone. Zamiast blendera możesz przepuścić filety przez maszynę do mięsa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj ziemniaki i czosnek do mięsa. I ponownie ubij blenderem (lub przewiń przez maszynę do mięsa).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wbij surowe jajko do mielonego mięsa, dodaj zmielony czarny pieprz i sól. Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na koniec dodaj semolinę do mielonego mięsa, wymieszaj i pozostaw na 20 minut, aby semolina pęczniała.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mokrymi rękami uformuj mielone kotlety średniej wielkości. Rozwałkuj kotlety ze wszystkich stron w kaszy manny. Możesz zastąpić semolinę bułką tartą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż kotlety z obu stron na złoty kolor.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj kotlety na gorąco z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

te kotlety gotuję dość często. Ogólnie rzecz biorąc, do mięsa mielonego zwykle dodaje się cebulę, posiekaną z kurczakiem, ale zastąpiłem ją ziemniakami, aby pozbyć się smaku cebuli.

zagniatałem wszystko od razu w blenderze - więc szybciej i kotlety są bardziej jednorodne w konsystencji. Jeśli jednak potrzebujesz zwykłej struktury kotletów, lepiej zastąpić Blender maszynką do mięsa.
z filetów z piersi kotlety są bardziej dietetyczne, mniej kaloryczne, ale nie tak soczyste jak z innych części kurczaka. Aby jeszcze bardziej zmniejszyć zawartość kalorii w naczyniu, kotletów nie można smażyć, ale piec w piekarniku lub gotować na parze. A filet z kurczaka zastąpić całkowicie lub częściowo mięsem z indyka.

do mięsa mielonego można dodać dodatkową mieszankę przypraw do potraw z mięsa mielonego lub kurczaka. Odpowiednia jest mieszanka ziół prowansalskich. Do mięsa mielonego można również dodać musztardę dla smaku i trochę posiekanego koperku i / lub pietruszki.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy