skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przede wszystkim gotuję na twardo cztery duże jaja kurze lub pół tuzina małych. Schładzam, pokrywając lodem gotowanym w zamrażarce lub po prostu pod strumieniem zimnej wody w zlewie. Majonez mieszam z pieprzem i solą. W międzyczasie obieram kilka ogórków, każdy kroję wzdłuż na trzy części i kroję w paski. Drobno posiekaj osobno żółtko i białko. Następnie układam produkty warstwami. Pierwsza warstwa to żółtko jaja, druga to cienka warstwa majonezu. Trzecia to kolej na słomkę ogórkową, czwarta warstwa to ponownie majonez, a świecha zielona cebula i warstwa startego białka jaja. Okazuje się, że wygląda jak wierzchołki drzew, gęsto posypane świeżym śniegiem. Miałem szczęście, że w przerwie między dwoma ciekawymi filmami w telewizji dostałem się do reklamy mebli kuchennych, gdzie powiedziano mi przepis na tę zaskakująco prostą, ale jednocześnie pyszną sałatkę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g