skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej rodzynki ciepłą wodą.
2. Rozłóż twaróg w misce o odpowiedniej wielkości i ugniataj widelcem. Twaróg można zmielić przez sito - w tym przypadku gotowy przysmak okaże się delikatniejszy, bardziej jednorodna konsystencja, bez ziaren. Lub możesz natychmiast wybrać delikatniejszy twaróg. Jeśli ziarna nie są krępujące, możesz zostawić twarożek bez mielenia.
3. Rozbij jajko na twaróg, dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
4. Wlej cukier puder, sól do miski do pozostałych składników i ponownie wymieszaj. Ilość cukru pudru można zmniejszyć, ponieważ rodzynki są już słodkie i dodają słodyczy gotowemu daniu. Ale słodkim zębom lepiej jest dodatkowo osłodzić serniki. Alternatywnie możesz podać niezbyt słodkie serniki z dżemem lub dżemem, miodem.
5. Przesiej mąkę bezpośrednio do miski z masą twarogową. Wymieszaj, a jeśli masa jest nadal wilgotna, dodaj trochę więcej mąki. Ale nie musisz osiągać suchego "ciasta" - w tym przypadku serniki będą mniej przydatne i twardsze. Więc nadmiar mąki nie jest potrzebny.
6. Odcedź wodę z rodzynek, umyj rodzynki pod bieżącą wodą, a następnie spłucz przegotowaną, osusz serwetkami i rozłóż na masę twarogową. Mieszamy w nim rodzynki, staramy się, aby były równomiernie rozłożone w cieście.
7. Przykryj duży płaski talerz pergaminem, rozłóż na nim ciasto łyżką stołową.
8. Wkładamy talerz do kuchenki mikrofalowej na 4 minuty, moc jest najwyższa.
9. Jeśli wszystkie serniki nie pasują na raz, przygotowujemy następną partię.
10. Gotowe serniki odstawiamy na 5 minut, po czym podajemy do stołu.
smacznego i pogodnego dnia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g