serniki w kuchence mikrofalowej

ulubione danie, które jest łatwe i szybkie w przygotowaniu bez smażenia. Serniki w kuchence mikrofalowej - co może być łatwiejsze jako śniadanie, gdy nie ma czasu na jego przygotowanie? Szybki i bardzo prosty, ale okazuje się nie tylko smaczny, ale także zdrowy. W końcu serniki z tą metodą gotowania wcale nie są tłuste, bez dodatku oleju do smażenia. Można je podawać zarówno dorosłym członkom rodziny, jak i dzieciom.
SashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 13 g
tłuszcze 16 % 7 g
węglowodany 55 % 24 g
210 kcal
IG: 0 / 21 / 79

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

1. Wlej rodzynki ciepłą wodą.

2. Rozłóż twaróg w misce o odpowiedniej wielkości i ugniataj widelcem. Twaróg można zmielić przez sito - w tym przypadku gotowy przysmak okaże się delikatniejszy, bardziej jednorodna konsystencja, bez ziaren. Lub możesz natychmiast wybrać delikatniejszy twaróg. Jeśli ziarna nie są krępujące, możesz zostawić twarożek bez mielenia.

3. Rozbij jajko na twaróg, dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.

4. Wlej cukier puder, sól do miski do pozostałych składników i ponownie wymieszaj. Ilość cukru pudru można zmniejszyć, ponieważ rodzynki są już słodkie i dodają słodyczy gotowemu daniu. Ale słodkim zębom lepiej jest dodatkowo osłodzić serniki. Alternatywnie możesz podać niezbyt słodkie serniki z dżemem lub dżemem, miodem.

5. Przesiej mąkę bezpośrednio do miski z masą twarogową. Wymieszaj, a jeśli masa jest nadal wilgotna, dodaj trochę więcej mąki. Ale nie musisz osiągać suchego "ciasta" - w tym przypadku serniki będą mniej przydatne i twardsze. Więc nadmiar mąki nie jest potrzebny.

6. Odcedź wodę z rodzynek, umyj rodzynki pod bieżącą wodą, a następnie spłucz przegotowaną, osusz serwetkami i rozłóż na masę twarogową. Mieszamy w nim rodzynki, staramy się, aby były równomiernie rozłożone w cieście.

7. Przykryj duży płaski talerz pergaminem, rozłóż na nim ciasto łyżką stołową.

8. Wkładamy talerz do kuchenki mikrofalowej na 4 minuty, moc jest najwyższa.

9. Jeśli wszystkie serniki nie pasują na raz, przygotowujemy następną partię.

10. Gotowe serniki odstawiamy na 5 minut, po czym podajemy do stołu.

smacznego i pogodnego dnia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy