sos z pietruszki i dzikiego czosnku typu pesto
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotowanie:
1. Zmiel obrane migdały.
2. Umyj pietruszkę i czosnek niedźwiedzi, osusz. Odetnij liście pietruszki.
3. W blenderze do zmielonych orzechów włóż liście pietruszki, dzikiego czosnku, czosnek, wlej oliwę z oliwek.
ubij wszystko, aż będzie gładkie. Sól, pieprz do smaku, ubij jeszcze raz, próbując soli, jeśli to konieczne, dodaj sól.
ten sos z pietruszki i dzikiego czosnku można łatwo przechowywać w lodówce przez tydzień.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Czeremcha - 35 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g